Berömda och glömda idrottskvinnor: Babe Zaharias

Babe Zaharias

Babe Zaharias var en fantastisk amerikansk idrottskvinna som var framgångsrik i en rad olika sporter. Tennisturneringen är i full gång i Rio och tennis var en av de sporter Zaharias skördade många framgångar i. Men det var i friidrott som hon skulle nå olympisk framgång. Hon deltog i sommar-OS 1932.

Zaharias deltog i grenarna spjut, 80 meter häck och höjdhopp. Det var inte för att hon inte var bra nog i fler grenar, utan för att hon inte tilläts ställa upp i fler, som hon begränsades till tre. Resultatet var nästan full pott, hon tog guld i spjut och häck och silver i höjd. Hon hade samma höjd som vinnaren Jean Shiley, men eftersom juryn inte gillade hennes hoppstil tilldelades konkurrenten guld. Efter spelen delade de sina medaljer (källa Wikipedia).

Före OS var det basket som var hennes stora gren. Efter OS satsade hon istället på golf och det var kanske för framgångarna där som hon skulle bli mest känd. 1950 var hennes bästa år och då tog hon en Grand Slam, dvs vann de tre majortävlingar som fanns på den tiden; US Womens Open, Titleholders Championship och Western Open.

I början av 50-talet fick hon cancer, men det hindrade henne inte från att vinna tävlingar. Men 1956 klarade kroppen inte mer och hon avled till följd av sin sjukdom. Hon var fortfarande rankad som en av världens bästa golfspelare vid sin död.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.