Berömda och glömda idrottskvinnor: Ulrika Knape

Ulrika Knape

Nu blir det en superkändis för oss svenskar! Ulrika Knape är för mig, som född fem år efter hennes fantastiska guld i OS i München 1972, något av en legend. Jag är snarare uppväxt med hennes dotter Anna Lindberg, som aldrig nådde riktigt lika stora framgångar som sin mamma. Men henne skriver jag om en annan gång!

Ulrika Knape är en av Sveriges stora olympiska legendarer, men hennes karriär var kort. Vid OS i München var hon 17 år och där kammade hon hem guld på högas hopp och silver på tremeterssvikten. Fyra år senare tog hon silver i Montreal på höga hopp och där emellan tog hon både EM- och VM-guld och fler medaljer. Sedan var karriären över, endast 21 år gammal.

När jag skrivit om personer med korta karriärer har det oftast handlat om skador eller doping, men i Ulrika Knapes fall var det en satsning på utbildning som stoppade henne. Hon utbildade sig till idrottslärare och försörjde sig som det. Senare i livet skulle hon fungera som tränare åt sin dotter Anna Lindberg. Hade hon inte slutat så tidigt och fortsatt tillhört världseliten, hade hon kunnat vara ett svenska medaljhopp i OS i Seoul 1988.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.