Det var Maarja-Liisa Hämäläinen, senare Kirvisniemi, som nästan sopade hem alla guld i OS i Sarajevo 1984, men det är en annan finsk skidåkare som jag vill lyfta fram idag. Marjo Matikaninen tog inte lika många guld fyra år senare i Calgary, men det var hon som såg till att Sovjetunionens dominans i längdspåren på damsidan inte blev total då.
Det var i OS i Calgary 1988 som Marjo Matikainen fick sitt stora genombrott. Guld på 5 km och brons på 10 km och stafetten. Jag var 11 år och följde OS slaviskt på den tiden och den OS-krönika som SVT gjorde kan jag nästan utantill, så många gånger har jag sett den. Jag kan fortfarande höra speakern: Och det var inte Hämäläinen utan Matikanien (och sedan minns jag inte helt) som såg till att ryssarna inte tog hem alla guld på damsidan.
Idag sitter Matikaninen i Riksdagen för Samlingspartiet och hon har även varit ledamot av Europaparlamentet för samma parti. Hon heter numer Marjo Matikainen-Kallström.
4 kommentarer
Hoppa till kommentarformuläret
I norra Väst-Europa har det blivit vanligt att kvinnor vid äktenskap får dubbelnamn, både sitt och sin mans efternamn. Många kvinnliga idrottsstjärnor har det. Men kvinnor från Öst-Europa har inte det. Där verkar det vara så att vid äktenskap skall kvinnan ha mannens efternamn och därmed basta.
Författare
Jo, det är väl lite hårdare patriarkala strukturer som lever kvar där.
Marjo Matikainen-Kallström är nu riksdagsman.Ja det är ju vanligt i Finland att idrottsstjärnor blir det.Eftersom det inte finns några ideologiska skillnader mellan partierna där och inte någon blockpolitik så kan folket åtminstone rösta på kändisar.De har ju betydligt större inslag av personval i Finland.
Författare
De har ju det, men ändå måste man säga att det är lite lustigt att just Finland har/har haft så många fd idrottsstjärnor på politiska poster.