Berömda och glömda idrottskvinnor: Marie Lindgren

Marie Lindgren

I Albertville 1992 kom Freestyle in på OS-programmet. Det var puckelpist som fick en ordinarie plats. Hopp och skidbalett, senare acroski, fick vara uppvisningsgrenar ett OS till. I brist på så många andra framgångar så kunde vi i vilket fall glädjas åt Marie Lindgren, som vann silver i hopp. Två år senare, i Lillehammer, var hon såklart guldfavorit i den nya officiella OS-grenen. Hopp kom med på programmet, medan man valde att helt neka skidbaletten.

Det blev ett silver för Marie Lindgren när hopp var officiell OS-gren men sedan föll hon nog i glömska hos de flesta. Sporten är fortfarande OS-gren och idag hoppar kvinnorna kval. Lindgren satsade hårt för att vara med i OS i Nagano 1998, men föll och drog på sig en whiplash-skada året innan. Till Expressen säger hon att hennes läkare sagt åt henne att det var sista gången hon slog i huvudet. Så tog hennes karriär slut, för det går inte att garantera att man aldrig slår i huvudet igen i en sådan extrem sport.

Hon kommenterade hopp för SVT under OS i Vancouver, men inte ens jag, som är en stor sportfantast, noterade detta. Sporten är väl inte lika intressant nu utan svenska hopp.

Och så en liten parentes: Om grenen acroski kan sägas att den aldrig tog sig efter att ha nekats bli OS-gren. Idag finns det knappt några utövare kvar. Inte för att förta Marie Lindgrens insatser, men jag måste lägga in ett klipp från OS i Calgary 1988, då sporten var uppvisningsgren. Ser det seriöst ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.