Begner, Sara; Glöd; 2013

GlödSå har jag äntligen fått tag på ytterligare en kokbok till mitt biblioteket! Sara Begner har åkt runt till olika platser i världen där Kooperation utan gränser, numer We effect, har projekt. I receptboken Glöd presenterar hon maträtter hon lärt sig av kvinnor i fyra olika länder, i fyra olika världsdelar; Kenya, Vietnam, Bosnien-Hercegovina och Guatemala.

Det är fantastiska bilder på kvinnor och mat och de tillhörande recepten är enkla att förstå. Ingredienserna är anpassade till svenska förhållanden och finns i välsorterade butiker. Jag tyckte att historierna om rätterna var spännande att läsa. Mest berörde mig den fattiga bondkvinnan i Vietnam som för att överleva startade en frukostvagn dit människorna i byn kommer för att äta en frukostsoppa. Recept på soppan finns givetvis i boken.

Jag vill även delge er tre rätter jag redan hunnit laga (i färg för maträtter ser så trista ut i svartvitt):

Vietnamesiska fiskbullar

Vietnamesiska fiskbullar panerade i cocos. Jag lagade dem med ris och babyspenat och en egen sås på fisksås, honung, lime och sweet chili. (Det skulle vara enbart vitpeppar och lime, men vitpepparn var visst slut. Jag bytte också thaibasilika mot basilika pga dåligt sortiment i närbutiken). Till och med Hugo år upp allt!

Bosnisk cevapi

Bosnisk cevapi (kryddstarka köttbullar) med ramslöksyoghurt och ajvar. Skulle varit i egenbakat pita, men det skulle tagit för lång tid så jag köpte ciabatta. Förvälld fryst ramslök kanske inte passade utmärkt, så nästa gång väljer jag nog salladslök och vitlök. Har gjort cevapi förut, men det var godare nu! Även detta åt Hugo.

Kenyansk currygryta med hirs

Kenyansk currygryta med hirs. Det var betydligt godare än det ser ut på bilden, och hade förmodligen varit ännu godare om jag inte behövt utesluta chilin. Fick dock inte till hirsen. Det blev mer en gröt än runda kulor. Jag skippade den färska koriandern och hade i torkad istället, som till skillnad från den färska är god. Det hela serverades med yoghurt (receptet sa även aprikoser, men skulle jag tagit med det skulle Hugo inte ätit något annat). Var ingen favorit hos mitt barn, även om han åt lite.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Norstedts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.