Knut Lager 130911 – 070620

Den elfte september 1913 föddes min farfar. Han kom att bli 93 år. Idag är en dag med massor av hemska minnen, men jag föredrar att tänka på min farfar, som idag skulle blivit 100 år. Nedan följer en repris från min förra blogg, strax efter att han dog  i juni 2007.

I onsdags dog min farfar. Det känns tomt, även om det inte var oväntat. Jag vill skriva en nekrolog till minne av Knut Lager, min farfar.

Farfar fick inte uppleva sin 94:e födelsedag. Han fick dock uppleva mycket, inte fullt så roliga saker, på sina födelsedagar genom åren: statskupp i Chile, Ronny Petterssons död, World Trade Centers ras och Anna Lindhs död… Men som tur är var min farfar en man som visste hur man njöt av livet och hur man roade sig, så jag tror att han hade roliga födelsedagar i alla fall.

Farfar var en man som värdesatte både bildning och utbildning. För att testa mig provocerade han alltid fram diskussioner som blev långa och livliga och i min familj var dessa diskussioner ett normalt inslag av varje julafton. Det handlade om allt från vilka språk som var viktigast att kunna, till värdet (?) av att ha homosexuella vänner.

Farfar värdesatte också friskvård och hälsa. Att jag började tävlingssimma när jag var 10 år, var så klart något han var stolt över. Nu var det tyvärr inte så att farfar var bra på att visa sin stolthet, men han var mycket bra på att skryta om mina kusiner. Efter ett samtal med mina kusiner förstod jag att han skröt om mig och min bror för dem. På så sätt fick vi veta att farfar var stolt över oss alla.

Hälsa ja, när vi barnbarn blev tillräckligt gamla för att kunna bli intresserade för rökning berättade farfar DRÖMMEN. Han var själv storrökare en gång i tiden och det var DRÖMMEN som fick honom att sluta. Han drömde att han kom in på Sahlgrenska sjukhuset en sen natt och kirurgerna öppnade hans mage. Inuti var allt svart. I drömmen skakade läkarna på huvudet, sydde ihop honom och sa. ”Skicka hem honom, det är inget vi kan göra.” Efter den dagen har farfar inte tagit ett bloss (påstår han i alla fall).

Det var dagen före Göteborgsvarvet som farfar föll och bröt lårbenshalsen. Han blev inlagd på sjukhus och kom aldrig därifrån. Jag har inte träffat honom sedan förra påsken, men jag tror att han var stolt över att jag sprang.

Jag kommer att sakna farfar.

Abe Simpson

Man skulle kunna tro att min farfar var förebild när Abe Simpson skapades. 

7 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Så fint skrivet 🙂

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna11 september, 2013 kl. 10:47
    Författare
   • Svara

   Tack!

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Vila i frid, Knut Lager! Om din farfar kunnat så hade han skrutit inför dina kusiner över att du skrivit så fint om honom.

  Även i min familj har vi en som fyller år på detta mytomspunna datum. Den 11/9 2010 kl 15:22 föddes Selma Karin Elisabet på Centralsjukhuset i Karlstad. Min dotter<3

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna11 september, 2013 kl. 04:58
    Författare
   • Svara

   Ja, det hade han säkert gjort 🙂 Vad roligt att din dotter föddes då! Då har ni något annat att fira idag. Heter hon Selma i förnamn? Det ska vår dotter heta om vi får någon 😉

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Ja, hon har Selma som tilltalsnamn. Hoppas att det blir en liten dotter för er framöver!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379
   • Hanna11 september, 2013 kl. 09:46
    Författare
   • Svara

   Ja, fast jag blir lika glad om vi får en son till 🙂

 4. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Det gör du alldeles rätt i!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.