Ann Morgan läste sig runt jorden 2012

Reading the world

Ann Morgan, författare från Storbritannien, är en av mina gurus när det kommer till att läsa mig jorden runt. Hon gjorde det på ett enda år och för att få ihop alla länder var hon tvungen att hotta folk som ville översätta böcker åt henne. Annars hade det inte gått. Jag förstår att hon inte nöjt sig med en novell, vilket ju gör det hela något svårare. Det är inte lätt att hitta något på engelska från alla länder i världen.

Jag hittade idag Ann Morgans TED-tak angående sin läsresa sunt jorden. Hon gjorde den här resan 2012 och såklart har det hänt mycket sedan dess. Fler böcker har utkommit och översatts och framförallt har många, många fler gått i Morgans fotspår. Googla read around the world-challenge så ser du att hon inte är ensam. Jag har en vän som redan runt 2010 kom på den här idén så det är säkert många som kommit på det var och en för sig.

Jag tycker att det är så roligt att se att fler är intresserad av att läsa sig runt jorden. Det kan ju tyckas märkligt att man väljer att läsa någon självutgiven bok med tveksam kvalitet framför något bättre bara för att boken är från Mauretanien, men jag måste säga att trots att vissa böcker är märkliga, dåligt skrivna eller helt enkelt inte håller någon större litterär klass, lär jag mig massor på min resa.

Precis som Ann Morgan har jag också hittat så många fantastiska pärlor. Hon tipsar om en Bridget Jones från Kuwait och om böcker från Singapore och Malaysia som en läsare från Kuala Lumpur valt ut och skickat till henne. Jag har nu beställt de som som finns tillgängliga av dessa. Jag är dessutom rejält sugen på Ann Morgans egen bok Reading the World eller The World Between Two Covers som den kallas i USA.

Jag har själv tre länder kvar på min jorden runt läs-resa; Tchad, Mauretanien och Djibouti. Men jag har å andra sidan nöjt mig med en dikt, novell eller annan kort text när det knipit.

Se hennes boklista här.

Se hennes TED-talk nedan.

som

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Hittade det också nyss och tänkte låta mina elever lyssna på det innan vi börjar upptäcka världen genom litteratur.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna21 september, 2020 kl. 04:06
    Författare
   • Svara

   Vilken bra idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.