Grattis till Nobelpriset, Han Kang!

Han Kang på bokmässan 2019

Han Kang på bokmässan 2019.

Han Kang får Nobelpriset i litteratur 2024. Både här på bloggen nämner jag Han Kang och på Kulturkollo är jag lite mer explicit och pekar ut Han Kang som den kanske troligaste kandidaten. Gissat rätt i år igen? Jo, det kan man väl nästan säga, va?

Han Kang är den första asiatiska kvinnan att få nobelpriset och den första någonsin från Sydkorea. Mycket roligt att akademin ville se bortanför Europa i år. Dessutom är hon ung, född 1970 och även om flera i SVT:s studio tyckte att det var för ungt är det roligt om det inte alltid går till någon som inte kan vara med på Nobelbanketten av ålderdomsskäl.

Mitt första möte med Han Kang var Levande och döda om massakern på studenter i Kwangju 1980. Det var en otroligt obehaglig bok. Sen läste jag Vegetarianen och det var också oerhört obehaglig, men på ett annat sätt. Träffade en kollega som tyckte mycket om Han Kang som sa ungefär ”hon kan konststycket att efter en bok om en massaker skriva en ÄNNU mer obehaglig bok om att vara vegetarian”. Så mitt i prick att jag inte har glömt det efter alla dessa år (det hade han när jag messade honom och berättade att jag burit med mig detta citat).

Han Kang

Han Kang. Foto Ccmontgom – Eget arbete, CC BY-SA 3.0

När jag kollar igenom vad som gett ut av Han Kang på svenska så inser jag, trots att hon inte varit en storfavorit från början, att jag läst allt som kommit ut av henne på svenska. Bäst tycker jag hennes prosalyriska verk Den vita boken. Den är ganska annorlunda mot det jag hade läst tidigare och jag tror att hennes författarskap är bredare än det vi svenskar har fått ta del av.

Jag har mött Han Kang på bokmässan 2019 och det var otroligt roligt när jag skulle söka upp salen. Det var kö hur långt som helst, man såg inte slutet. Jag tyckte att det var lite märkligt. Jag tyckte att det var stort att hon var där, men att SÅ många tyckte att det var SÅ fantastiskt hade jag inte alls räknat med.

Tillslut stannar jag någonstans och bara frågar närmsta person i kön ”ursäkta, men vem köar dig för att se?”. Kvinnan log sitt allra bredaste leende och ögonen glittrade när hon svarade ”prinsessan Madeleine”. Jag passerade hela kön och insåg att det bara var att gå in till salen där Han Kang skulle vara. Salen bredvid, skulle nog bli full innan kvinnan med de glittrande ögonen kommit in.

Läs om de verk som finns på svenska

Kang, Han, Vegetarianen; 2007

Kang, Han; ur Jag lägger kvällen i lådan; 2013

Kang, Han; Levande och döda; 2014

Kang, Han; Den vita boken; 2016

Kang, Han; Jag tar inte farväl; 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.