Jag har haft stort fokus på resor på senaste tiden för att coronahelvetet inte tillåter mig till att resa. Vår resa till Malta i maj är inställd och nu är jag mer rädd för att inte kunna träffa nära och kära eller åka till Landsort på hela sommaren. I en kris krymper önskemålen i rask takt. Idag tänkte jag skriva lite om böcker om folk som reser. När vi inte får göra det själva, kan vi alltid läsa om folk som gör det. Inte för att det någonstans i närheten är samma sak, men ändå.
Den mest klassiska boken om resor måste ju vara Gullivers resor och den läste jag mycket när jag var barn. Min farmor hade den som barnboksvariant. Jag har inte läst Jonathans Swifts roman i vuxen ålder. Jag har däremot läst Beach av Alex Garland. Verkligen inte samma sak, men en modern klassiker om resor. Beach handlar om en kille som kommer till en undangömd paradisö i Thailand och den på minner lite om Flugornas herre.
Den senaste boken om en resa som jag läst är seriealbumet Idag är sista dagen på resten av ditt liv av Ulli Lust. Jag läste den på tyska, men den finns på svenska också. I den får vi följa en punkare på resa utan pass till Italien. Det bästa med boken var ändå det feministiska resa huvudpersonen gjorde. En annan bok på lite samma tema, en ung tjej som vill förverkliga sig själv, är Andra resan till Folkstone av Åsa Moberg. I den blir en tjej besviken av att det Folkstone hon besökte året innan var något annat året efter.
Två böcker jag läst som är mer av reportageresor är för det första Sovjetistan av Erika Fatland. Fatland gör en resor till de centralasiatiska länderna Turkmenistan, Uzbekistan, Kazakstan, Kirgizistan och Tadzjikistan. Jag läst boken på norska och den vara både skrämmande och oerhört underhållande. En annan som rest och skrivit ett reportage, fast ett helt annat sådant är amerikanska Sarah Glidden som åkt till Israel på bekostnad av Israeliska staten för att läsa sig mer om st ursprung och sin religion. Boken heter How to understand Israel in 60 days or less och är en serieroman.
George Sand reste en vinter till Mallorca för att hennes sjuka älskare Frédéric Chopin skulle bli frisk. Hon skildrar det karga landskapet och den ogästvänliga miljön i boken En vinter på Mallorca från 1842. En annan fin bok om att resa och bo i ett annat land är Cecilia Hansons bok Au Pair, som handlar om kärleken till Wien och många resor till staden för att återuppleva den. Resorna har olika karaktär och betyder olika saker, men i centrum står en man varför han betydde så mycket för henne.
Andra som har rest för att jobba i andra länder är de fiktiva karaktärerna Sofia och Ellen. Helena Thorfinns böcker om den ambassadanställda Sofia och hennes familj utspelar sig i Bangladesh. Ellen Elg är Karin Alfredssons deckarhjältinna som bott i flera länder i världen, bland annat Zambia, Vietnam och Polen.
Slutligen finns det fina böcker om att återvända hem. Käbi Laretei flydde Estland under andra världskriget och återvände tillsammans med sin son Daniel Bergman någon gång under 90-talet. Hon beskriver det känslofyllda återseendet i sin bok Såsom i en översättning. Den estniska författaren Viivi Luik har också skrivit om att återvända till Tallinn i novellen Tre återkomster till Estland.
2 kommentarer
Tack för tipsen. Det var en hel hoper med böcker som jag inte läst (och en del hade jag inte ens hört talas om tidigare).
J
Författare
Kul att du gillade det! Här finns något för alla kanske man kan sammanfatta det med 🙂