Recension: Wennstam, Katarina; Flickan på hotellet; 2017

Flickan på hotelletJag har mycket tid att lyssna på böcker nuförtiden och en av dem jag läste för ett tag sedan, men inte hunnit skiva om är Flickan på hotellet av Katarina Wennstam (Rabén och Sjögren). Det är en ungdomsdeckare med sjuttonåriga Alex Skarp som huvudperson. Det är tänkt att det ska bli en serie.

Alex får höra att en flicka, lika gammal som henne själv, blivit mördad på ett hotell i Stockholm. Tillsammans med sina bästa vänner Charlie och Bianca försöker hon hjälpa polisen att lösa fallet. Hennes styvmamma Valentina är polis och jobbar med fallet och mormodern är en pensionerad domare. Alex går så långt att hon söker jobb på hotellet för att komma närmare lösningen. Bianca sitter hemma och hittar saker via datorn och kontakter hon har. Charlie är mest charmig. Självfallet vet inte polisen om vad de håller på med. Genom samtal med mormodern och upplysningar som Bianca hittar på nätet får läsaren reda på hur en utredning går till och vad som behövs för en fällande dom.

Jag gillade Flickan på hotellet mycket. Det var en spännande ungdomsdeckare med tydliga feministiska förtecken i såväl mordfall som i Alex och hennes vänner. Det var många starka kvinnliga karaktärer och Alex vänner en en kille och en tjej och det finns ingen som helst kärlek mellan henne och Charlie. Det märks att Katarina Wennstam kan sin sak, både våld mot kvinnor (mordfallet) och deckargenren. Älskar också huvudpersonen som är en sån tjej som alla smarta tjejer som inte är mest populära på skolan skulle kunna känna igen sig i eller i alla fall se upp till. Jag ser fram emot fler böcker om skarpa Alex Skarp!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Barnboksbloggen, Eli läser och skriver

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.