Recension: Zweigbergk, Helena von; 1959; 2022

1959Helena von Zweigbergk har kommit ut med en bok som ska bli den första i en serie om tre. 1959 är en kärlekshistoria mellan Ingrid och Georg och utspelar sig under några månader 1959 och 1960. Boken är utgiven på Norstedts och jag läste boken som fysisk bok. Det är lite lyxigt nuförtiden att läsa inbundna böcker.

Ingrid är änka och bor i Stockholm med sin son. Hon arbetar på en flickskola. En dag träffar hon Georg på en fest hos vänner och de blir förälskade. Både vill vara fria och moderna människor, men när Ingrid blir gravid gör det det enda rätta och gifter sig och planerar för ett gemensamt hem. När de startar ett gemensamt liv blir det ganska tydligt att de har olika syn på vad moderna människor gör och vad som förväntas av dem.

Ingrid kommer från enklare förhållanden och har jobbat sig upp. Georg kommer från en rik och mycket konservativ familj. Georg vill bryta sig loss och Ingrid har på sätt och vis redan gjort det. Hon vill leva inne i stan och gärna gå tillbaka till jobbet och ha barnen på förskola, medan Georg trots sin strävan efter frihet, tycker att en kvinna ändå måste vara hemma med barnen och att frihet inte får komma före familjen. För kvinnor alltså.

1959 fångade så väl kärlek i en annan tid. En tid då konventioner ofta stod i vägen för människors lycka och frihet och där kvinnors frihet var mycket mer begränsad än vad den är idag. 1959 är inte en glättig feelgoodroman, utan en realistisk berättelse om hur det kunde vara för två människor som träffades och väntade barn. Jag kände ömsom rebelliska upprorskänslor, ömsom förståelse för Ingrid i boken. Det var en riktigt fin bok om val och avsaknaden av val. Om att vilja leva i frihet och att samtidigt ha en familj och sy ihop många personers viljor.

Jag tyckte också om att Helena von Zweigbergk porträtterar ett lite speciellt barn och föräldrarna och omgivningens syn på hur barn ska uppföra sig. Ingen bryr sig om, eller ens förstår, att pojkens beteende förmodligen har att göra med att mamman träffat en ny man som ska vara en del av deras liv och att det blivit ett trauma.

2 kommentarer

 1. Blir lässugen! Och det här verkar vara en bok precis i ropet, läste Enligt Os recension av samma titel idag också.

   • Hanna21 april, 2022 kl. 11:32
    Författare
   • Svara

   Ja, den är helt nyutkommen! Mycket bra bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.