Enchanto – en familjefilm med modig tjej i centrum

Enchanto

Jag har glömt att skriva om alla underbara disneyfilmer vi sett under våren. Vi har en familjetradition att se en film under en helg. Oftast börjar vi på fredagen och avslutar filmen på söndagen. En av de första filmerna vi såg tillsammans i år var Enchanto. Ni som såg Kalle Anka på julafton fick se en glimt av den och ni som inte har en aning om vad detta är för film, har säkert hört någon sjunga på låten We don´t talk about Bruno.

Mirabell är en del av en storfamilj där alla som är släkt men anmodern har krafter. Alla utom Mirabel. När hon skulle fi sin kraft som barn, hände det något och hon blev utan. Hennes systrar är mycket olika och starka Luisa kan bära allt och söta Isabela kan dekorera allt med blommor. Familjen gör sig beredda för två saker, den minsta kusinen ska få sin kraft och Isabela ska förhoppningsvis gifta sig. Samtidigt börjar huset att krackelera. Mirabel beslutar sig för att ta reda på vad som händer och familjens öde vilar i hennes händer.

I sin jakt på det som går sönder, börjar det klarna att även systrarna med sina unika gåvor lever under ett ok att alltid prestera. Utan Luisas styrka, finns det ingen som kan utföra de tvungna uppgifter som hon gör. Om inte Isabela gifter sig, kommer ingen ny generation som kan få gåvor. Ljuset som ger dem kraft, kommer att slockna. Mirabel stöter också på sin försvunna farbror Bruno, vars gåva var att se in i framtiden och som glömt sig inne i väggen.

Den trots allt ganska komplicerade handlingen  står inte i vägen för små barn. VI alla kan älska olika saker av den här filmen. Ur feministiskt perspektiv är den fantastisk. Mirabel är hjältinnan med glasögon, som är den enda utan kraft. Trots allt är det hon som ska rädda familjen och därmed hela byn. Isabela är den vackra, men även hon bryter sig loss och går sin egen väg. Och hur underbart är det inte att barnen har fått Luisa, en superstarkt kvinna, som förebild? Mina barn tycker att hon är lik mig och det är ju en fantastisk komplimang!

Filmen utspelar sig i Colombia och människorna är alla colombianer. Alla amerikanska röster tillhör den spansktalande minoriteten. Flera av de svenska rösterna tillhör andra etniciteter än svenska. Disney har utgått ifrån lokala berättelser och gjort en film, där det lokala folket har fått stå i centrum. Det känns mycket bättre än hur filmer och historier byggdes upp tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.