Wonder Womans resa från 40-talet fram till idag

Wonder Woman

Jag är inte någon fantast av serietidningar och superhjältar, men eftersom mina barn är det så har jag fått läsa på lite. Framförallt är det ju avsaknaden av kvinnliga superhjältar som är problemet. Det är inte så att de kvinnliga superhjältarna inte finns, utan de marknadsförs inte på samma sätt som sina manliga kollegor.

Jag fick se ett klipp på SVT (som tyvärr inte verkar kunna bäddas in) som du kan se här. Det handlar om utvecklingen av Wonder Woman genom åren. Hon skapades på 40-talet av psykologen och feministen William Marston och hon fick allt; superkrafter, skönhet och intelligens. Men det dröjde inte länge förrän hon förändrades för att hon var så opassande för barn. Hon förlorade sin dräkt och sina krafter och förvandlades till sekreterare åt sina manliga kollegor.

På 70-talet höjdes rösterna för en nya feministisk Wonder Woman och hon fick en populär TV-serie. Hennes karriär kröntes 2017 då en film om henne kom. Jag är som sagt inte så intresserad av superhjältar, men jag kanske borde ta och se Wonder Woman. Någon som sett och kan rekommendera?

I höstas såldes Wonder Woman-dräkt i storlek 98 och jag fick köpa en till min dotter för att hon prompt skulle ha. Jag har inte ångrat det då hon älskar att vara superhjälte och springa runt med mantel. Jag är glad att hon har en kvinnlig förebild på det området.

Selma som WonderWoman på Halloween 2018

Selma som Wonder Woman på Halloween 2018.

2 kommentarer

    • Katarina4 april, 2019 kl. 10:15
    • Svara

    Wonder Woman är rätt bra, med både humor och känsla, men om du inte gillar superhjältefilmer blir du nog inte imponerad – det är väldigt mycket en typisk superhjältefilm. Detsamma får väl sägas om Captain Marvel som går på bio nu – den har lite segare startsträcka och intressantare slut, men överlag ungefär samma.

    På TV finns några till, framför allt Supergirl som väl är inne på fjärde säsongen nu, men också Legends of Tomorrow (som fick en kvinnlig kapten under säsong två) och på sätt och vis Agent Carter (hon har inga superkrafter men tillhör Marvels superhjälteuniversum). I Black Lightning finns också kvinnliga superhjältar, även om de inte är huvudpersonen. Sen finns Jessica Jones, men hon är inte barnvänlig.

    När det gäller Wonder Woman kom det också en (vuxen-)film härom året som handlade om figurens tillkomst, ”Professor Marston and the Wonder Women”, men den har ifrågasatts ganska kraftigt av släktingar till de inblandade.

      • Hanna10 april, 2019 kl. 01:19
        Författare
      • Svara

      Nej, superhjältar är inget för mig. Men mina barn älskar och då vill man ju att det ska finnas både tjejer och killar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.