Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Lankester Brisley, Joyce; Känner du Milly-Molly?; 1928

Recension: Lankester Brisley, Joyce; Känner du Milly-Molly?; 1928

Känner du Milly-Molly?Det är något visst med att läsa sina älsklingsböcker från barndomen för sina egna barn,. Nu hade turen kommit till Känner du Milly-Molly?, en bok jag fick i julklapp kanske 1983. Jag älskade Joyce Lankester Brisleys lilla präktiga flicka från den engelska landsbygden, Boken utspelar sig någon gång på 20-talet. Boken är utgiven 1983 och gavs ut för första gången 1933 på svenska.

Milly-Molly, eller Milly-Molly-Mandy som hon heter i det engelska originalet, bor i ett litet vitt hus med halmtak tillsammans med sin mamma och pappa och farmor och farfar och farbror och faster. Hon hittar på olika lagom präktiga upptåg och hon ställer upp i tävlingar som hon ofta vinner. Milly-Molly lever för att andra ska ha det bra och hon har inga problem att hälsa på okända tanter som är avlägsna släktingar.

Milly-Molly var en fin förebild för mig som barn, en snäll flicka som gjorde snälla saker. Jag älskade henne, som sagt. Men mitt 42-åriga jag håller på att bli galen. Det är så präktigt att jag flera gånger får dubbelkolla med sonen om han tycker att de är bra. Ja, har han oentusiastiskt svarat varje gång. Det värsta kapitlet handlar om att Milly-Molly ska åka in till stan och får pengar av sin pappa. Hon använder vart enda öre till att köpa presenter till sin familj och sina vänner. Inget till sig själv. Fint kanske, men också oerhört provocerande någonstans.

Ska jag säga något positivt om den här boken idag, för det måste jag ändå, så är det att Milly-Mollys vänner är av olika kön, familjen är lite annorlunda och hon är driftig och positiv. Annars är hon är nästan lite för käck. Men nu är det inte jag som är målgruppen längre och det kanske funkar på barn. Jag vet inte om det funkade på min sjuåring.

Det finns ingen bok på svenska om Milly-Molly att få tag på om man inte vänder sig till antikvariat. På engelska finns det många böcker om Milly-Molly-Mandy.

2 kommentarer

    • Katarina5 april, 2019 kl. 08:08
    • Svara

    Jag läste Milly Molly som barn och tyckte väl att de var lite lagom småmysiga, men blev aldrig riktigt begeistrad. Jag hade en vän som tyckte mycket mer om dem. Får testa att läsa om dem nu som vuxen!
    Nuförtiden är min första association till Nöjesguidens recension av John Carter, där recensenten använder Milly Molly som exempel på mysig engelsk berättelse där allt går bra. https://ng.se/recensioner/film/john-carter

    1. Men det är väl på pricken, en barnbok där allt går bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.