Kort fakta
Född 1963 i Limerick, Irland.
Debuterade med Vattenmelonen som anses vara startskottet till genren chick lit.
Har en juristexamen från Dublin University.
Marian Keyes feministiska gärning
Marian Keyes är född och uppvuxen på Irland. Hon studerade juridik på universitetet i Dublin och tog en juristexamen. 1986 flyttade hon till London och bodde där till 1997. Under den tiden utvecklade hon både alkoholism och depression och hon återvände till Irland för att behandla sina sjukdomar.
Hon skrev ett antal noveller som hon försökte få utgivna, men förlaget ville hellre att hon skulle skriva en roman. 1995 kom Vattenmelonen ut och den blev en stor succé och också startskottet för genren chick lit tillsammans med Helen Fieldings Bridget Jones dagbok som kom året efter. Men även om Keyes skriver mycket om skor, kläder och smink anser hon att det mycket väl kan gå ihop med starka åsikter och hennes kvinnliga romanfigurer är oftast just starka eller strävar efter självständighet.
Keyes böcker har blivit omåttligt populära världen över och kanske mest populära är systrarna Walsh. Vattenmelonen handlar om Clarie Walsh som lämnats av sin man och åker hem till sin stora familj i Dubiln. En oväntad semester om Rachel Welsh som har alkoholproblem och är på en avgiftningsklinik (som författaren själv har erfarenhet av). Maggie, Anna och senast Helen Walsh har också fått var sin bok.
Marian Keyes böcker brukar kallas postfeministiska, det vill säga att romankaraktärerna upplever den förvirring som uppkom när det sades att de var jämlika men upptäckte att de inte var det. Keyes kallar sig själv för feminist och tycker att det är viktigt att kunna kombinera att klä sig kvinnligt och att vara feminist (se artikel i SvD).
Idag lever hon som nykter alkoholist i Dublin med sin man Tony och enligt hemsidan är hennes hobbies läsa, film, skor, handväskor och feminism.
Marian Keyes och jag
Min mamma tipsade mig om Vattenmelonen för många, många år sedan och jag läste den. Det var i en tid då jag inte läste så mycket, för universitetet förstörde lite av min läslust. Det var faktiskt chick lit som tog mig upp ur lässvackan och hjälpte mig tillbaka. Det tackar jag Marian Keyes för, även om jag nu inte är lika förtjust i hennes senaste böcker. Men en del av mig säger att jag faktiskt måste läsa böckerna om Anna och Helen Walsh, eftersom jag läst om de andra tre systrarna. Det är ett roligt grepp att skriva en serie där huvudpersonerna skiftar och där de andra bara är perifera bifigurer. Jag kan lite tycka att det blir Sex and the city-feminism över Keyes, men jag vill inte vara den som klankar ner på andra feminister även om vissa av henne böcker kanske inte har åldrats med värdighet.
De flesta fakta kommer från Wikipedia.
Böcker av Marian Keyes som jag läst och recenserat
Oväntat besök på Star Street 2009
Böcker av Marian Keyes som jag läst men inte recenserat
En oväntad semester 1997
När Lucy Sullivan skulle gifta sig 1997
Sushi för nybörjare 2000
Änglar 2002
2 kommentarer
1 ping
Läs den om Anna, den är väldigt fin och bra! Boken om Helen kändes bara tramsig tyvärr, som några av hennes senaste tråkigt nog.
Författare
Det ska jag göra! Ja, Star Street var ju verkligen ett bottennapp!
[…] Feministisk chick-lit går det? Om Marian Keyes (Feministbiblioteket) […]