Veckans feminist: Mare Kandre

Mare Kandre

Kort fakta

Född 1962 i Söderdala i Gävleborgs län, död 2005 i Stockholm.
Debuterade 1984 med I ett annat land och beskrevs då som ett litterärt underbarn.
Dog av läkemedelsöverdos 2005, endast 42 år.

Mare Kandres feministiska gärning

Mare Kandre föddes Mare Hansson, men tog sin mors flicknamn Kandre. Modern är från Estland och det estniska återkommer i flera av Kandres romaner. Hon debuterade 1984 och ansågs då vara ett litterärt underbarn. 1984 var hon bara 22 år gammal.

Kandres böcker handlar mycket om brytningen mellan barndomen och vuxenvärlden. I Bübins unge skildrar hon en flicka som får mens och som sedan bär om kring på ”ungen” och är äcklad av henne. Aliide, Aliide, som kom 1991, är en barndomsskildring som fick mycket uppmärksamhet. Den är kanske hennes mest kända bok.

Hon har också visat prov på stor humor. Hon driver med Freud och psykologins analyser över kvinnan i Qvinnan och Dr Dreuf. I den boken är hon också tydligt feministisk.

Hon dog under mystiska omständigheter 2005, endast 42 år gammal. Hon var mitt uppe i en ny roman och på förlaget sa man att man var oerhört förvånade. Hon efterlämnade en 11-årig son. Enligt Wikipedia så var dödsorsaken läkemedelsöverdos och eftervärlden har gjort mycket för att mystifiera hennes död. Enligt den här artikeln i Fokus så var det tämligen klarlagt att hon inte tagit sitt liv. Hennes författarskap och tidigare erfarenhet av punkmusiken har gjort att man velat att hennes död skulle vara mystisk och att det ofta antyds att hon tagit livet av sig, enligt artikelförfattaren.

Citat från artikeln angående att den mytiska bilden Kandre har fått i efterhand:

I boken »Skitigt vackert mörker« kommenterar litteraturvetaren och vännen Mattias Fyhr fiktionaliseringen kring Kandres död. Han konstaterar hur långvarig, oprofessionell utskrivning av ångestdämpande mediciner ibland får katastrofala följder – ofrivillig överdosering. »Läkaren tilldelades en varning för att ha brustit i sitt omhändertagande av Mare Kandre, felet ansågs varken ringa eller ursäktligt«, skriver Fyhr.

Mare Kandre och jag

Jag minns inte hennes död, något som min man ofta säger att han gör. VI var tillsammans då och jag känner att det borde ringa någon klocka. Dock har hennes namn alltid funnits med i bakhuvudet och när hon kom upp när den feministiska kanonen diskuterades blev jag sugen att läsa hennes. Jag valde såklart att börja med boken som kom med i kanonen, Bübins unge. Jag har senare läst både Aliide, Aliide och Quinnan och Dr Dreuf och båda platsar definitivt i en feministisk kanon! Kandre har ett säreget språk och hon har kommit att bli en av mina favoritförfattare.

Böcker av Mare Kandre som jag läst och recenserat

Bübins unge 1987

Aliide, Aliide 1991

Quinnan och Dr Dreuf 1994

Punkserier 2016 (1979-1985)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.