Veckans feminist: Joanna Russ

Joanna RussKort fakta

Född 1937 i New York, död 2011 i Tuscon, Arizona.
Pionjär inom feministisk science fiction.
Mest känd för romanen Honmänniskan från 1975.

Joanna Russ feministiska gärning

Joanna Russ växte upp i Bronx i New York. Hennes föräldrar vad båda lärare och Russ började skriva redan som liten. Hon studerade sedan bland annat på Yale och blev professor i litteratur. Hon debuterade 1959 med en science fiction-novell och hennes debutroman, Picnic on paradise, kom 1968.

Det sägs att det var Russ som förde in feminismen i science fiction, före författare som Ursula LeGuin och Alice B Sheldon (källa: WIkipedia). Hon var politiskt engagerad och definierade sig själv som socialistisk feminist.

Mest känd är Russ för romanen Honmänniskan, hennes mest feministiska verk. Hon har även skrivit facklitteratur om kvinnor och skrivande. Den mest lästa är nog How to suppress womens writing, om hur kvinnliga författare tagits emot genom tiderna.

Mot slutet av sitt liv led hon av värk i ryggen och kroniskt trötthetssyndro. Hon bosatte sig i Tuscon i Arizona för att få lugn och ro. Hon avled 2011.

Joanna Russ och jag

Jag läste om How to suppress womens writing när Ms Magazine listade århundradets bästa fackböcker. Jag fick den i julklapp och läste och gillade den. Då berättade min vän Mia att Russ också skrev feministisk science fiction, vilket jag då inte trodde att jag någonsin skulle ha för avsikt att läsa. Det var därför extra roligt att läsa just henne till denna science fiction-helg.

Böcker av Joanna Russ som jag läst och recenserat

Honmänniskan 1975

How to suppress womens writing 1983

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.