Recension: Russ, Joanna; Honmänniskan; 1975

HonmänniskanNär jag har fått tips om feministisk science fiction, är Honmänniskan (The female man) av Joanna Russ nästan alltid med bland titlarna. Eftersom jag läst Russ förut (dock ej skönlitterärt) bestämde jag mig för att det fick bli en av två sf-romaner som jag skulle ge en chans inom ramen för min sf-utmaning. Boken översattes inte till svenska förrän 1996 (jag läste den svenska översättningen).

I boken får vi möta fyra kvinnor; Johanna, Jeannine, Janet och Jael. De har olika liv och erfarenheter och bor i varsin alternativ värld. Egentligen är de kanske samma person. I de olika världarna behandlas kvinnor olika. I en, Annorstans (Whileaway) bor bara kvinnor och inga män behövs, ens för att avla barn. I Annorstans är det tabu att ha sex över generationsgränserna, vilket blir en rolig krock när Janet och Laura inleder en relation. Laura är för ung för Janet, vilket är tabu för henne och Janet är kvinna, vilket är tabu för Laura, som kommer från en annan värld.

Jag hängde inte riktig med i alla svängar i den här boken och kände mig inte bekväm med växlingarna mellan de olika världarna. Det kan bero på ovana att läsa sf-litteratur. Med det sagt så tyckte jag att det fanns många roliga och intressanta passager i boken. Den bästa är när Janet sitter i en TV-intervju i en annan värld och får frågan hur de klarar sig utan sex i Annorstans. Hon förstår inte frågan eftersom hon både är gift och har barn. Reportern kan inte föreställa sig att kvinnor har erotiskt sex med varandra. Jag småskrattade på flera ställen och det var verkligen en feministisk intressant bok som jag är glad att jag har läst.

2 kommentarer

 1. Måste erkänna att jag aldrig har hört talas om den här innan, men jag har inte varit så inne på sci-fi tidigare. Men den låter väldigt intressant – det blev väldigt många tips den här helgen 😉

   • Hanna2 december, 2013 kl. 08:52
    Författare
   • Svara

   Vad kul! Jag är så glad att jag har lyckats inspirera någon 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.