Världsutmaning – häng gärna på!

JordglobDå var det då dags att presentera mitt nya projekt – världsutmaningen.

Reglerna är enkla: Läs en bok från varje världsdel. Vad som är en bok från en viss världsdel avgör du själv. Gå på författaren eller innehållet eller något annat. Det är helt ok att vara mycket kreativ.

Mina regler för min läsning är mer snäva: Boken ska vara skriven av en kvinna, handla om kvinnor och författaren måste komma från världsdelen samt boken ska utspela sig där.

Jag hade tänkt att göra denna utmaning kort och köra på i två månader, men jag vill gärna att fler hänger på och jag har respekt för att andra gör andra prioriteringar så en månad per bok borde väl vara lagom? Jag redovisar resultaten här på bloggen den 25 september.

Någon som är sugen? Skriv gärna i kommentarsfältet om du vill vara med!

23 kommentarer

5 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Klart jag är på! Jag ska försöka köra din smalvariant med kvinnliga författare. Måste inventera innan jag bestämmer mig. Jag skriver om utmaningen idag!

  1. Åh vad roligt! Jag återkommer snart med de böcker jag har valt (för jag har redan förberett mig…)

  • Per25 mars, 2013 kl. 07:25
  • Svara

  Jag hakar lätt på! Tror inte att jag kommer köra ett så snävt urval av böcker dock – är tillräckligt kräsen i mitt val av böcker i alla fall.

  1. Kul! Det är just det, jag ville lämna det öppet för alla att snäva in sig på sina egna favoritområden. Du bloggar inte någonstans? I så fall får du gärna redovisa här i kommentarsfälten var du har läst.

 2. Jag måste botanisera bland böckerna. Vet att jag har böcker från Europa, Nordamerika och Asien. Men Oceanien, Sydamerika och Afrika är jag mer osäker på.

  1. Isabel Allende? Hon är ju från Chile. Nawal el Saadawi är från Egypten eller Assia Djebar från Algeriet. Chimamanda Ngozi Adiche från Nigeria är min favorit.Oceanien är lite klurigare. Jag återkommer strax med mina böcker!

   1. Jag har ju faktiskt en oläst Allende i hyllan 🙂 Då är det en löst, men jag måste nog gå på vad jag har i hyllan eller vad bekanta har då jag har köpstopp. Så jag får fundera lite närmre på saken.

 3. Jag är gärna med, men kanske hakar på någon annans bokval om det är OK?

  1. Ja, du väljer helt själv vilka böcker du vill läsa!

 4. Men asså! Så här löd ett av mina litterära nyårslöften: Jag ska läsa någon bok från varje världsdel. Därefter tillade jag: Men jag gör inte detta till utmaningar utan just bara nyårslöften som ju kan brytas eller glömmas bort… Så kommer du och viftar med en lockande utmaning! Tyvärr är jag inte särskilt svårflörtad så jag återkommer med en boklista.

  1. Haha, det låter bra det. Det är faktiskt en utmaning jag tänkt på länge, men nu ville jag göra den tillsammans med andra 🙂

 5. Jag är med så klart! Återkommer med boklista i april, nu är det läsmaraton som gäller, heja, heja 🙂

  1. Kul! Jag väntar lite med att presentera alla deltagare så att ni får tid att fundera lite på böcker.

 6. Nu har jag startat upp min blogg igen, så jag la upp mina bokval där, adress till bloggen http://demorior.wordpress.com/

  1. Den verkar vara låst? Jag kommer inte vidare.

    • Anonym3 april, 2013 kl. 08:15
    • Svara

    ok, får kika på mina inställningar

   1. oups, får kika på mina inställningar imorgon.

 7. Hoppas att det funkar bättre nu!

  • elinko11 april, 2013 kl. 09:10
  • Svara

  Jag är på! Finns det några regler eller är det 25 sep som gäller?

  • elinko11 april, 2013 kl. 09:57
  • Svara

  Hmm. Varför länkas inte till min blogg? varldenslitteratur.wordpress.com Med regler menar jag: ska man skriva om världsdelarna i någon särskild ordning, någon särskild dag i månaden? Har aldrig deltagit i en utmaning tidigare. 🙂

  1. Nej, inga regler, bara läsa sex böcker fram till 25 september. Det är trevligt om du väljer ut vilka böcker och presenterar dem lite kort, men inget tvång.

   Kul att du är med! Jag ska göra en uppdaterad deltagarlista snart.

 8. Klart jag är med! Återkommer strax med bokval.
  http://www.nattstad.se/bokmalen

  1. Jag är ledsen, men detta inlägg är över ett år gammalt. Men häng gärna på min utmaning klassiska kvinnor istället! https://feministbiblioteket.se/klassiska-kvinnor/

 1. […] hakar på Feministbibliotekets världsutmaning. Hon beskriver utmaningen på följande sätt: Reglerna är enkla: Läs en bok […]

 2. […] Boken gavs ut på svenska förra året på Tranans förslag, de som ger ut böcker från hela världen. Där finns många pärlor (inte bara baltiska noveller). Jag låter Kvinnor i arganträdets skugga få bli boken från Afrika i världsutmaning. […]

 3. […] var det hög tid att presentera deltagarna till världsutmaningen. Regler för att delta: Läs en bok från varje världsdel. Vad som är en bok från en viss […]

 4. […] löfte då det kändes mera kravlöst.Under mars smashade dock Hanna på Feministbiblioteket upp en Världsutmaning där hon utmanar oss att just läsa en bok från varje världsdel. Jag är svag mot frestelser och […]

 5. […] Boken gavs ut på svenska förra året på Tranans förslag, de som ger ut böcker från hela världen. Där finns många pärlor (inte bara baltiska noveller). Jag låter Kvinnor i arganträdets skugga få bli boken från Afrika i världsutmaning. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.