Värdsläsning på 24 teman – en sammanfattning

Flaggor

Då är julen kommen och min julkalender världsläsning på 24 treman är över. Jag har fått fin respons av flera läsare och jag ser att det är många som läst. Det gläder mig oerhört och kanske extra mycket i år eftersom det handlar om något som ligger mig varmt om hjärtat, litteratur från hela världen. De flesta böcker jag tipsat om är av och om kvinnor, men inte bara.

Jag bestämde mig tidigt för att inte följa någon mall, till exempel tre böcker om dagen, utan bara ösa på med alla böcker jag kunde komma på. Säkerligen har jag glömt många som jag borde ha haft med. Tanken med 24 olika teman var att det skulle finnas något för alla. Jag hoppas att ni alla som läser blir sugna på att läsa något utanför de länder ni brukar läsa från och har hittat någon som passar just er.

Mot slutet av kalendern körde jag medvetet lite repetition, även om tanken var att böcker bara skulle förekomma en gång. Sedan insåg jag att de bästa böckerna såklart behöver hamras in. Jag har medvetet valt bort författare från de störa länderna och våra grannländer, men haft med författare som Sofi Oksanen, som ju är en finsk författare även om hon har estniskt påbrå.

Jag har också valt att tipsa om några böcker där författaren är västerlänning, men bor i ett annat land och skriver om det. Jag vill dock understryka att jag tycker att för att det på riktigt ska räknas som världslitteratur bör författaren åtminstone vara född i ett annat land. Sedan är det såklart också skillnad på att läsa en amerikansk författare med exempelvis indiskt påbrå än att läsa en bok som är skriven och utgiven i Indien.

Om du blev sugen på att bredda din geografiska läsning, tipsar jag om det fantastiska bokförlaget Tranan. Vill du ge en julklapp till dig själv, så är deras prenumerationstjänst där du under året får hem fyra eller sex nya böcker ur deras utgivning, en fantastisk present! Jag funderade på att ta en prenumeration själv faktiskt, men avvaktar lite då jag inte saknar böcker att läsa.

Nu ska jag fortsätta min världsläsning med olika typer av årsmål gällande antal länder. Bara för att jag nu läst något från varje land i hela världen betyder det inte att jag är ”klar”. Jag vill ha extra koll på de länder där jag kanske bara läst en dikt eller någon märklig egenutgiven bok och se om det kommer ut något nytt.

Slutligen vill jag be om tips, på svenska eller engelska, om din bästa världsbok! Ju uddare land, desto roligare.

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
  • Johanna27 december, 2020 kl. 09:58
  • Svara

  Hej Hanna, hittade dig på GoodReads och följer dig med stort intresse, många bra tips här! Du efterlyster boktips på världsläsning . Du har läst så otroligt mycket så jag vet inte om det är några nyheter för dig, inte så udda länder heller, men här kommer några böcker som jag tyckte mycket om:
  Agaat av Marlene van Niekerk – Sydafrika
  Zulejcha öppnar ögonen av Guzel Yakhina – Ryssland
  And the birds rained down av Jocelyne Saucier – Kanada
  Bois Sauvage-serien av Jesmyn Ward – USA
  Önskar dig ett gott nytt bokår 2021!

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
   • Hanna12 januari, 2021 kl. 09:57
    Författare
   • Svara

   Förlåt att jag missade att svara på din kommentera. Lärde mig nu att jag inte kan svara i mobilen 🙂 Aagat står i min bokhylla och ska väl läsas vad det lider (har en issue för långa böcker). Det andra tackar jag så mycket för tipset om! Och trevlig bokår till dig också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.