Utmaning: Norge på norska

Rådhuset i Oslo och familjen

Rådhuset i Oslo och familjen som poserar. Juli 2023.

Jag brukar vilja läsa böcker från det land jag ska åka på semester till, men när vi skulle till till Oslo förra sommaren, bestämde jag mig istället för att köpa böcker där och läsa sedan. Utmaningen kallade jag Norge på norska. Det blev dock inte bokhandlar besökta under vår enormt intensiva helg i Oslo, men skam den som ger upp en utmaning. Det går att få tag på böcker på norska i Sverige också.

Jag beställde två böcker på Adlibris, en digitalt till min Kindle och en lånade jag på biblioteket. Såklart var det prioriterat att läsa 2023 års nobelpristagare Jon Fosse på norska efter han han tillkännagivits i oktober. I och med att han skriver på nynorsk, täckte jag inte båda de norska skriftspråken i utmaningen.

Jag tycker verkligen om att läsa på norska och motståndet är litet. Därför är det oerhört tråkigt för mig att norska Storytel inte finns tillgängligt i Sverige, såsom engelska, danska och tyska (som jag också vill läsa och lyssna på). Jag ska försöka ha mer span på norska böcker och försöka att låna det som finns på bibblan och kanske köpa lite elektroniska böcker. Att köpa norska fysiska böcker är tyvärr inte ekonomiskt försvarbart om det sker i för stora mängder.

Det jag läste

Bokmål

Jeg er egentlig ikke sånn av Marie Aubert

Albertine av Christian Krohg

Vinternoveller av Ingvild H Rishøi 

Nynorsk

Hav av Jon Fosse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.