Utmaning: Klassiska kvinnor

Klassiska kvinnor

2014 är jag bloggambassadör för Bokmässan och då ingår det prata om sitt ämne. Eftersom jag har en nischad blogg och de sökte just nischade bloggar så känner jag det som mitt uppdrag att dra igång ett samtal om feministisk litteratur och framförallt pusha för den feministiska litteraturkanon som jag satte ihop med bland andra litteraturprofessorn och feministen Ebba Witt-Brattström förra året. Den innehåller 50 böcker som gjort skillnad för kvinnor.

Det finns så mycket bra litteratur som skrivits av kvinnor genom åren. Ändå är antalet kvinnliga nobelpristagare endast 13 mot 97 män. När jag gick i skolan och fick ett antal svenska författare att välja mellan var endast två kvinnor mot kanske tjugo män. Vi fick exempelvis lära oss om Sigfried Siewerts, men inte ett ord nämndes om hans betydligt mer kända älskarinna, Elin Wägner. Jack av Ulf Lundell ses som en generationsroman, medan Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall och Rädd att flyga av Erica Jong ses som kvinnoromaner. De handlar om ungefär samma saker alla tre. Allt detta är exempel på hur kvinnliga författare genom åren fått komma i skymundan och inte klassats lika högt som sina manliga kollegor.

Mot bakgrund av detta vill jag nu initiera en utmaning som jag kallar Klassiska kvinnor. Den går ut på att läsa så många böcker man bara kan av stora kvinnliga författare, gamla som nya. Alla som vill kan delta och du gör det genom att läsa någon bok eller flera stycken och sedan meddela i mitt kommentarsfält vad du har läst. Varje månad kommer jag att redovisa det ni läst för att vi ska tipsa varandra om vilka bra böcker det finns.

Du som läser fem böcker av klassiska kvinnor (eller samtida stora kvinnliga författare)*, varav minst tre kommer från den feministiska litteraturkanonen, får vara med i en utlottning av ett bokpaket som innehåller böcker av tre bra kvinnliga författare. Utmaningen avslutas den 15 september och före Bokmässan avslöjas vinnaren.

Är du med?

Vi diskuterar utmaningen här på bloggen och i gruppen Feministisk litteratur på bokmässans community. På Twitter är det #klassiskakvinnor som gäller. Du som vill ha fina klistermärken att sätta i böckerna som ingår i kanonen kan höra av dig till mig så lägger jag in en ny beställning. De kostar ca 30 kr för ett ark med tio men priset kan bli lägre om många vill ha.

*) Jag kommer att vara mycket generös i min bedömning om vad som är en klassisk och/eller stor samtida kvinnlig författare.

33 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  • Alfhild3 januari, 2014 kl. 12:49
  • Svara

  Barbara Kingsolver – The Lacuna

  Även om boken inte handlar om kvinnor (huvudpersonen är en homosexuell man i Mexiko och Nord Amerika under åren 1930-1954) så är det bland de bästa böckerna jag läst på ett tag. Den tar itu med kommunism och amerikansk anti-kommunism, konst, identitet och mycket mera

   • Hanna3 januari, 2014 kl. 09:26
    Författare
   • Svara

   Spännande! Den har jag inte hört talas om förut.

 1. Passade mig precis eftersom jag ändå tänkte utmana mig att läsa fem böcker från just denna listan. Så jag är på! Bra initiativ!

   • Hanna3 januari, 2014 kl. 09:26
    Författare
   • Svara

   Roligt! Jag noterar dig!

   1. Tack! 🙂

 2. Jag instämmer med Det mörka tornet – eftersom jag redan hade initierat en egen utmaning som heter Feministiska femman vilken går ut på att läsa fem böcker från kanonen så är jag väl mer eller mindre direktkvalificerad som deltagare här. 🙂 Den enda skillnaden är att jag hade gett mig till december att hinna läsa dem men tre stycken ska jag väl hinna klämma innan september!

   • Hanna3 januari, 2014 kl. 10:47
    Författare
   • Svara

   Ah, jag hoppas inte att tidsbegränsningen blir ett hinder för det vore ju tråkigt. Jag välkomnar dit till utmaningen!

   1. Ah, nu ser jag att jag läste lite fel sist. Jag ska läsa fem böcker innan 15 sep och minst tre måste vara från kanonen för att få vara med i utlottningen. Det löser sig nog och dessutom har jag lite annat hemma i hyllorna som jag gärna vill få läst som platsar i din utmaning! Just denna månad blir det dock lite klent då jag fokuserar på gamla rec.ex. Om inte någon av de kvinnorna gills då, de är ganska många men kanske inte så värst klassiska! 😉

     • Hanna9 januari, 2014 kl. 06:32
      Författare
     • Svara

     Jag kommer att vara mycket generös med vad som är klassiska kvinnor vad gäller de andra. Tycker tex att Oksanen och Adichie är självskrivna! Jag tänkte publicera en lat-lista för dem som får bråttom på slutet. Ås bok är ex ett litet häfte 😉

 3. Jag är med så klart, jag läser feministisk litteratur ur bokhyllan.

   • Hanna3 januari, 2014 kl. 11:32
    Författare
   • Svara

   Toppen! De flesta jag tänkte läsa är från min hylla, så jag kan nog pricka av en hel del på din utmaning 🙂

 4. Grymt bra idé! Jag är med! 🙂

   • Hanna6 januari, 2014 kl. 12:03
    Författare
   • Svara

   Åh vad roligt! Du är välkommen!

 5. Jag tror jag ska haka på 🙂 Ska bara botanisera lite i hyllan vad jag har, men det kan nog bli min spark i baken att läsa Pearl S. Buck som jag velat hur länge som helst.

   • Hanna6 januari, 2014 kl. 05:47
    Författare
   • Svara

   Vad roligt! Pearl Buck är en av mina favoriter. Läs Den goda jorden, den älskade jag!

 6. Kul idé! Jag hakar på utmaningen och skriver om den på min blogg, en presentation i följande inlägg: http://havsdjupens-sal.blogspot.se/2014/01/lasutmaning-klassiska-kvinnor.html

   • Hanna7 januari, 2014 kl. 08:55
    Författare
   • Svara

   Åh vad roligt! Då är mycket välkommen!

 7. http://violensboksida.bloggplatsen.se/2014/01/07/10465185-lasutmaning-klassiska-kvinnor-hos-feministbiblioteket-2014/

  Klassiker och feministisk litteratur får man aldrig nog av! Så jag är med….

   • Hanna8 januari, 2014 kl. 09:02
    Författare
   • Svara

   Du är varmt välkommen till utmaningen!

  • sven erik hansson8 januari, 2014 kl. 10:47
  • Svara

  Appropå Pearl Buck.Hennes nobelpris brukar dras fram som exempel på dåliga val som svenska akademien har gjort.Det brukar heta att då när hon fick det så prioriterade akademien folkligt polulära författare.
  Det är väl också en anledning till att så få kvinnliga författare har fått nobelpriset för att de har betraktats som för populära hos folket.Inte tillräkligt finkulturella.

   • Hanna9 januari, 2014 kl. 06:33
    Författare
   • Svara

   Det är nog helt sant. Hon skrev för lättillgängligt också kan tänkas. Har hört att vissa tyckte det var tantsnusk, vilket jag som läst henne har mycket svårt att förstå.

  • sven erik hansson8 januari, 2014 kl. 11:23
  • Svara

  När väl kvinnliga författare fått nobelpriset efter Pearl Buck har det ju mest varit ”smala” författare.

   • Hanna9 januari, 2014 kl. 06:39
    Författare
   • Svara

   Men Lessing är ju också populär, liksom Munro, så det stämmer inte alltid. Men ganska ofta.

 8. så lustigt! i den väldiga läshögen framför mig ligger Nio kvinnor – nio liv (med bidrag bl. a. av Ebba Witt – Brattström), French, Kvinnorummet och Bübins unge av Mare Kandre. jag tror att jag hänger på utmaningen Klassiska kvinnor
  http://mrscalloway.blogspot.se/2014/01/nio-kvinnor-nio-liv.html

   • Hanna9 januari, 2014 kl. 06:29
    Författare
   • Svara

   Välkommen till utmaningen! Och vilken rolig bok. Den måste jag definitivt läsa!

 9. Räkna med mig! Sigrid Undset gills väl som stor klassiker?

   • Hanna10 januari, 2014 kl. 12:38
    Författare
   • Svara

   Åh, kul! Självklart gills Undset! Skulle säga att alla Nobelpristagare räknas in. Med stora författare syftade jag mest på samtida. Läckberg är inte klassisk, men Oksanen är, typ 🙂

 10. jag som nästan bara läser fruntimmersböcker….

   • Hanna17 februari, 2014 kl. 09:01
    Författare
   • Svara

   Var med! Det är inte för sent 🙂

  1. jag är med, på söndag berättar jag vilka böcker jag ska läsa 🙂

   1. Vad roligt! Du är mycket välkommen att delta.

    1. Dessa böcker har jag valt att läsa:
     http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2014/03/klassiska-kvinnor-utmaning.html

 1. […] Den verkar riktigt bra för att jag tror att jag kommer att lära mig mycket av den. Det är feministbiblioteket som har initierat utmaningen Klassiska kvinnor. Den går ut på att läsa så många böcker man […]

 2. […] hänger med på Feministbibliotekets utmaning som hon kallar för Klassiska kvinnor. Den går ut på att läsa så många böcker som […]

 3. […] har jag läst ut den första boken i min läsutmaning Klassiska kvinnor.. Det är feministbiblioteket som har startat utmaningen.. Så kolla där om du också är nyfiken på att läsa Klassiska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.