Upplev Berlins sevärdheter med appen Questo

Stadsvandring i Berlin

Nu är vi hemkomna från en långhelg i Berlin. Jag har lagt ut i sociala medier att vi testade ett spel och många har undrat vad det var för något. Det är appen Questo som tillhandahåller stadsvandringar i olika städer och där en vandring kostar lite olika. Vi valde Berlin Wall: Greatest escape from East Berlin. Flera vandringar kostar runt 100 kr, men den vi valde kostade 189 kr. Spelet kan fås på olika språk, men tyvärr inte på svenska. Den som har mindre barn, måste således översätta.

Själva spelet gick ut på att du fick ett antal frågor som du var tvungen att svara rätt på innan du kommer vidare och samtidigt en historia, i vårt fall om en flykt som ägt rum på riktigt. Du är en person som ska fly till din bror i Väst och han har lämnat meddelanden till dig på olika sätt. Promenaden startade vid Potsdamer Platz och första frågan var hur många sidor platsen har. Redan här började vi inse vårt misstag. Den lilla var rejält gnällig pga värmen. Vi struntade i att gå platsen runt och räkna och kollade kartan istället för att komma vidare.

Stadsvandring i Berlin

Det första stoppet var vid en avspärrning där vi såg ett vakttorn. Det var roligt att se att det fanns en sådan plats bevarad. Några gamla bilar illustrerade tidsandan. Vi fick en ny fråga och en ny berättelse och kunde ta oss vidare. Här skulle vi hålla redan på en bokstav, upptäckte vi senare, och eftersom det inte verkar gå att backa i spelet insåg vi att vi borde fört anteckningar.

Stadsvandring i Berlin

Här ses vi leta efter en gömd kod på en gammal staty. Föräldrarna letade och barnen satte sig i skuggan. Sedan fick vi leta toalett och efter det ett café att svalka sig med glass på.

Stadsvandring i Berlin

På vägen mot Checkpoint Charlie hittade vi en serie på en vägg, som handlade om ytterligare en spektakulär flykt från Östberlin. Här var det en statstjänsteman som flydde med sin familj genom att vira sig ner med en sele över muren. Vi pratade mycket om att det blev svårare och svårare att fly, eftersom hus revs och ingenmansland blev större.

Stadsvandring i Berlin

Vid Checkpoint Charlie kastade vi tyvärr in handduken och får aldrig veta hur spelet slutade. Det var nu uppåt 35 grader varmt, vi hade promenerat nästan 2 km och även om det blåste en del, så var det oerhört jobbigt för barnen. Hugo, som var den som förstod mest och var engagerad, ville inte heller fortsätta. Det var inte så mycket en besvikelse, för ibland är det ju såhär. Det var för varmt.

Stadsvandring i Berlin

Vandringen skulle sluta på Brandenburger Tor och vi tog en taxi i förintelsemonumentet och gick sedan dit. Här slutade vår dag på östsidan och det blev taxi tillbaka till hotellet vid Kurfürstendamm. Att åka tunnelbana utan AC med munskydd och minst ett byte, var inte att tänka på.

Sammanfattningsvis kan vi säga att spelet var roligt, vi fick se saker vi inte hade tänkt på annars och det var lärorikt för barnen och även för oss vuxna. Det som var lite sämre var att det inte gick att backa och att det inte gick att ”fuska”. Jag har ju ändå betalt för det och den enda som förlorar på att fuska är ju jag. Hade varit roligt att kunna fullfölja spelet i lugn och ro på hotellrummet sedan och läsa alla flykthistorier för barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.