Jag har läst Grekland berättar: Fikonträdets sång från Tranan. Översättaren och redaktören Jan Henrik Swahn har gått in för att hitta kvinnliga författare och därför innehåller novellsamlingen många intressanta kvinnliga samtida författare. Jag recenserar novellerna en och en.
Bebbas förlovning av Soti Triantafillou är enligt Swahn en slags Mitt stora feta grekiska bröllop fast utan bröllop och där allt går åt helvete. Men det går ju inte åt helvete, det går ju bara inte som huvudpersonerna tänkt sig. Huvudpersonens storasyster Bebba vill gifta sig. Hennes far blir bestört då han hoppas att alla hans barn ska studera och bli något. Han får tillslut ge upp för dotterns önskningar och en friare med familj kommer på visit. Där gå allt mycket riktigt åt skogen. Bebba förblir ogift, men får sin universitetsexamen och har enligt systern 35 älskare.
Den här novellen är otroligt roligt skriven och berättarjaget slänger sig med modern terminologi, men påpekar hela tiden att så uttryckte man inte på den tid då det begav sig. Jag skrattade många gånger. Dessutom tycker jag att det är en sensmoral som jag faktiskt gillar. Här är det fadern som vill att dottern ska studera och trots att han ger efter så blir det som han ville ändå. Det är inte att pappan fick som han ville som jag gillar, utan att pappan fick symbolisera framtiden och mer moderna ideal och dottern som bara sitter hemma och vill få livet serverat. Det är svårt att förklara, men den här tvärtomhistorien var mycket underhållande och lämnade mycket eftertanke.