Rizioti; Galatia; Klädpoker; 2005

Grekland berättar: Fikonträdets sångJag har läst Grekland berättar: Fikonträdets sång från Tranan. Översättaren och redaktören Jan Henrik Swahn har gått in för att hitta kvinnliga författare och därför innehåller novellsamlingen många intressanta kvinnliga samtida författare. Jag recenserar novellerna en och en.

I Galatia Riziotis novell Klädpoker blir en ensam kvinna våldgästad av en gammal klasskompis och hennes pojkvän, vilket senare visar sig vara en lyxprostituerad och hennes hallick. Hon är lite av en svag natur och vet inte hur hon ska tackla det hela. Så blir tjejen mördad och hallicken misstänks och då vänds allt uppochner och huvudpersonen blir indragen mer än hon tänkt sig.

Den här var nog en av de knepigaste novellerna från samlingen. Någonstans tyckte jag ändå den var intressant. Den ensamma kvinnan som enbart levde för sitt cellospelande och som attraheras av den farliga mannen var lite spännande ur ett feministiskt perspektiv. Hon har aldrig varit med en man och känner väl att det är på tiden. Novellen handlar också mycket om känslor och att allt inte blir som man har tänkt sig.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.