Tematrio v 31 – Historiska romaner

Det var ett tag sedan jag hängde på tematrion, men idag kände jag att det var dags igen. Lyran vill att vi listar tre historiska romaner.

Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset: Jag vet att Lyran själv hade med den, men det är faktiskt något av det mest imponerande jag har tagit mig igenom. Imponerande på grund av längd och tråkighet. Jo, jag tyckte den var trist som sjutton.

Häxan och regnet av Jurga Ivanauskaitė: Historisk, erotiskt och klostermiljö. Till på köpet en feministisk kritik på katolska kyrkan. Trots detta hopplöst tråkigt.

Medinas juvel av Sherry Jones: Jag kan ju inte bara ta med tråkig historisk litteratur. Medinas juvel är Jones försök att porträttera profeten Muhammeds fruar. Och hon gör det mycket bra!

Oj, det blev kanske inte tre bra tips. Tre historiska romaner i vilket fall 🙂

15 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Medinas juvel har jag läst och tyckte den var väldigt bra och fängslande
  Mia

  1. Det tycker jag också! Sedan har jag lärt känna författaren lite via sociala medier och hon är mycket vettig och trevlig!

 2. Boken om Mohammeds fruar låter spännande. Har för mig att jag tyckte om Kristin, åtminstone i början, men har glömt den nästan helt.

  1. Den var lite mastig. Men Medinas juvel är bra. Intressant perspektiv.

  • Cissi30 juli, 2013 kl. 09:48
  • Svara

  Jag har lästa första boken om Kristin Lavransdotter och gillade den mycket. Kommer dock inte ihåg den riktigt, det var nog över 10 år sedan…

  En annan bra historisk bok tycker jag är Kvinnorna vid Cane River av Lalita Tademy om fyra generationer svarta kvinnor i USA:s söder.

  Skulle gärna läsa Medinas juvel, den får åka upp på läsa-listan=)

  1. Cane river låter som en bok för mig! Den har jag inte läst.

    • Cissi30 juli, 2013 kl. 10:22
    • Svara

    Så bra! Lättläst är den också. Lite samma idé som Roots.

 3. Synd att Häxan och regnet var tråkig, annars verkar den ju rätt intressant.

  1. Den är superintressant, men du kanske tycker att den är bättre än vad jag tyckte 🙂 Det är roligt att ha läst den i vilket fall.

 4. Jag ville också ha med Kristin Lavransdotter, men i mitt fall så var det för att jag älskade den när jag läste den (på 80-talet) 😉

  1. Min mamma älskade den, det var därför jag läste den. Jag kom igenom den på ren envishet. Men så gillar jag inte riktigt den historiska miljön. Tycker bättre om 1800-al och tidigt 1900-tal.

 5. Tre böcker som jag inte läst. Tack för tipset!

  1. Varsågod!

 6. Kristin Lavransdotter minns jag inte som tråkig, troligen har jag förträngt den. Minns mest att boken var väldigt tung!

   • Hanna1 augusti, 2013 kl. 09:54
    Författare
   • Svara

   Ja, det var den verkligen! Minns att det krävdes kräksjuka för att jag skulle läsa ut den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.