Tematrio v 23 – Minnesvärda mammor

Min mamma

Min mamma. Långt före jag var påtänkt.

Såhär dagen efter mors dag, en dag jag firade instängd i lägenheten med en son med öroninflammation, har Lyran bestämt att veckans tematrio är mammor. Passande såklart! Här kommer tre minnesvärda mammor i litteraturen:

Rustys mamma Peggy Dickinson i Hemlängtan: En feministisk kvinna av sin tid var Michelle Magorians Peggy i boken om Rusty som kommer tillbaka till England från USA efter andra världskriget och ska anpassa sig till en ny värld. Mamma och dotter drar inte jämt, men på slutet förstår läsaren mer och mer att Peggy gör allt för sin dotter och att hon själv vill vara en självständig kvinna som inte lyder under sin man och svärmor.

Claire Walsh, mamma till Kate, i Vattenmelonen: Den stora mardrömmen för många blivande mammor berättar Marian Keyes om i Vattenmelonen. Claire blir lämnad på förlossningsbordet av sin make och får starta livet som ensamstående mor med en gång. Hemskt, roligt och faktiskt feministiskt!

Tesslas mamma i Tesslas mamma vill inte: Tesslas mamma vill inte gå hem från parken, äta mat eller borsta tänderna och Tessla måste truga och muta för att mamma ska göra som hon säger. Fantastiskt bra för de minsta och mamma är hur cool som helst när hon springer omkring naken för att slippa smörja in sig. Av Åsa Mendel-Hartvig (text) och Caroline Röstlund (bild).

22 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. ett par nya mammor för mej.

 2. intressant trio! har aldrig läst något av Marian Keyes

  1. Jag kan ju inte säga att du måste det, men flera av dem är lite småtrevliga.

 3. Magorians böcker är fantastiska!

  1. Verkligen! Älskar dem!

 4. Jag älskar Marian Keyes och är lite sur för jag glömt mamman i Vattenmelonen. Tack för du påminde mig:).

  1. Fast jag menade Claire nu, hon är ju faktiskt mamma 🙂

 5. Keyes bok skulle jag vilja läsa. De andra kände jag inte till sedan tidigare. Tack för tips!

  1. Varsågod 🙂

 6. Marian Keyes står inte precis på min topp-tio-lista… kan chicklitt alltså vara feministiskt? 🙂

  1. Det kan det, men oftast inte så fantastiskt bra ändå 😉

 7. Älskade Hemlängtan när jag var liten. Får nog läsa den för mina barn snart.

  1. Eller vänta till de är tillräckligt gamla för att läsa den själv. Den är för lite äldre barn än Godnatt mister Tom.

 8. Vattenmelonen är en av de roligaste böcker jag läst, det är egentligen bara den känslan jag minns. Vad den handlar om är lite suddigt 🙂

  1. Den är nog den bästa chick lit jag har läst, utan så mördande konkurrens 🙂

 9. Intressant. De mödrarna får jag se till att läsa om.

 10. Jag läste Vattenmelonen en gång i tiden, men kommer inte alls ihåg den. Får nog läsa om den 🙂 Och så blir jag nyfiken på Magorians.

  1. Åh hemlängtan måste du läsa! Så bra! Och har du inte gjort det, så läs även En liten kärlekssång.

 11. Jag känner inte till dessa mammor, fin bild på din mamma.

  1. Ja, hon var och är fin min mamma!

 12. Magorians har jag läst men inte just denna. Men hon är en fantastiskt författare! Keyes har jag också läst. Den sista låter helt underbar! =) Nästan så att jag vill läsa den själv, trots att jag inte har barn! =)

  1. Gör det, det har inte speciellt lång tid 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.