#tbt: Feministbrud minns en mansplainare

Hanna 1998Jo, jag har ju faktiskt träffat en mansplainare. En ung och kaxig sådan. Jag vet att jag har en bild på honom i något av mina album, men så hemsk ska jag inte vara. Men låt oss kalla honom Daniel, för det var så han hette.

Jag var 21 år och gick mitt andra år på universitetet. Jag läste Statsvetenskap A. Efter en tentafest hemma i mitt korridorskök fastnade Daniel för min kompis Frida och bjöd hem henne till sig. Där passade han på att förklara hur dyr och fin mat han hade lagat, men framförallt kunde han stolt presentera en vinflaska. Han och Frida var båda bara nitton så det var meningen att hon skulle bli oerhört impad. Hon som hade många som kunde köpa åt henne om hon ville tyckte inte det var så väldans big deal. Då gick han på hur dyr och fin flaska det var, men Frida, som visserligen såg mycket oskyldig ut, hade varit med förr och visste att en flaska Green Pearl kostade 38 kronor och smakade kattpiss.

Mitt första snack med Daniel skedde på ett café efter en föreläsning och där fick han chans att förklara fotboll för mig. Jag hade redan bekantat mig med de mycket trevliga killarna Mikael och Mikael (vi skulle följas åt ett helt år och ha mycket kul ihop och den ena av dem är nu gift med en barndomskompis till mig). Vi gillade alla fotboll. Daniel gillade också fotboll. När han förstod att jag också gjorde det blev han lite skeptisk och kände att han behövde förklara ett och annat. Han körde den mycket uppenbara och odiskreta stilen med att förhöra mig så att han skulle kunna se om jag verkligen var intresserad. Jag minns mitt första felaktiga svar och hans första nöjda flin. Han frågade vem som var Hollands bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag förstod att det fanns något jag borde veta som jag inte visste, men gjorde det bästa av situationen och svarade Marco van Basten. Ett bra svar skulle jag säga, även så här nästan 20 år senare. Daniel vände sig leende till en av Mikaelarna som tyckte det hela var mycket pinsamt och som svarade besvärat Johan Cruyff. Det var rätt svar. Kanske skulle jag svara det idag, men varken jag, Daniel eller Mikael kan ha så många minnen från honom. Vi måste ha läst oss till hans storhet (vilket jag har idag).

Jag är glad att jag inte tappade ansiktet, men det beror ju till stor del på att ingen av de andra i sällskapet gillade hans stil. Hade de varit av samma skrot och korn hade jag fått en riktigt jobbig förnedringsstund. Jag är lite arg på att 20-åriga Hanna inte sa till på skarpen, men så var jag inte så världsvan när jag var 20.

Bilden är inte från samma fest, men från ungefär samma tid.

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Vilken hemsk typ! Jobbigt med folk som inte kan prata utan att antingen föreläsa eller köra en utfrågning. Och ofta är de killar och hånfulla. Precis som om man inte kan gilla något eller ha en åsikt utan att kunna redogöra för ALLT i ämnet!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

   Det är så fantastiskt att det nu finns ett ord för detta fenomen. Innan kunde vi ju bara störa oss och inte prata om det.

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  Jag tycker man träffar på monologmän mest varenda dag! Och går man på krogen finns det utan undantag minst ett fall av evigt-malande-man-som-inte-låter-synbart-uttråkad-kvinna-få-en-syl-i-vädret.

  Trist. Jag ska börja ta tid på folk som håller på så där och konfrontera dem.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

   Vilken bra idé! Ta tid måste jag också göra!

   Jag kom just på ett blogginlägg från min förra blogg som jag borde publicera igen. Kanske en serie om mainsplainare i vardagen vore på sin plats. Jag kan ibland ha överseende med 60+-are, men för unga män finns det banne mig ingen ursäkt.

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

  ”men Frida, (…) hade varit med förr och visste att en flaska Green Pearl kostade 38 kronor och smakade kattpiss.” HAHAHA!

  Ja, jag känner också igen mig i det här, läste också precis om den här amerikanskan som skrivit en bok i ämnet. Var det så du också kom in på det? Minns inte hennes namn nu dock…

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

   Ja, det var jag som skrev om den. Rebecca Solnit heter hon! Tyvärr känner väl alltför många igen sig 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.