Tysk torsdag: Dags för en tysk höst?

tysklands flaggaIdag spelade sig Tyskland till VM-slutspel och igår gjorde Schweiz samma sak. Då är det verkligen på sin plats att jag hänger på Bokmosters tyska torsdag. Jag skäms lite för att Tyskland inte hamnat så mycket i fokus. I år har det varit mycket Spanien och Brasilien, men det kommer en höst och jag gillar detta med fokus så varför inte ett tyskspråkigt tema? Jag har inte helt landat i det, men det är inte helt omöjligt.

Det fantastiska bokförlaget Thorén och Lindskog, som ger ut tyskspråkig litteratur, kommer i höst med en spännande bok av Sabine Gruber, Mira och Irma – Den andra kvinnan. Den har jag redan fått som pdf och den är det tänkt att jag ska läsa i sommar. Den kommer ut till hösten och är en spegelhistoria om två kvinnor som utspelar sig i Wien och Rom.

Thorén och Lindskog ger även ut Marlene Haushofers Väggen i slutet av sommaren och den ser jag verkligen fram emot.

Ok, det var Österrike som inte är med i VM (eller Gruber är född i tysktalande Italien, men bor i Wien). Tyskland då? Jag är sugen på Juli Zeh, Charlotte Roche och Christa von Bernuth. Säkert kommer jag kunna fylla på listan vid mer eftersökningar på nätet. Christa Wolf har jag gett upp tror jag, men det måste väl finnas andra bra klassiker?

När det gäller Schweiz är jag ledsen att inget nytt kommit av Melinda Nadj Abonji på svenska, men Dorothee Elmiger har jag sedan länge på att-läsa-listan.

Hjälp mig! Ska jag ha en tysk höst? I så fall vill jag ha massa tips om bra kvinnliga författare från de tyskspråkiga länderna.

(Om jag gör en sådan utmaning, får jag då kalla den Deutscher herbst??? 🙂 )

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Så klart ska du ha en Deutscher Herbst! Okej, jag är kanske lite partisk 😉 Bra författare du har valt ut, Zeh och Haushofer så klart, tipsar också om Karen Duve och Angelika Klüssendorf. Viel Spaß!

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

   Klüssendorfs Flickan har jag läst, men hon är bra så jag läser gärna mer. Tack för de andra tipsen! Jag tror nog det blir en Deutscher herbst 🙂

 2. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

  Zeh är fantastisk! Jag läste just Judith Schalansky och det var också intressant. Hur är det med Elfride Jelinek, Stefanie Zweig, Nelly Sachs, Judith Hermann, Julia Franck, Verena Stefan?

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

   Vad roligt, då måste jag läsa henne! Har läst Jelinek och Sachs och båda är oerhört deprimerande. Men Jelinek gillar jag ändå. Älskarinnorna är fantastisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.