Recension: Bjärbo, Lisa, Lindbäck, Johanna & Ohlsson, Sara; Svaga tjejer; 2022

Svaga tjejerDen sista delen i Fula tjejer-serien av Lida Björbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson heter Svaga tjejer och kom nyligen ut på Gilla böcker. De andra delarna heter Fula tjejer och Jobbiga tjejer och dem har jag redan läst och recenserat.

Vi är tillbaka på Frejaskolan i Gnesta och våra vänner Tilde, Jasmine och Eleni får ta tag i nya problem. Nu är det någon som lägger lappar i Jasmines skåp, som först är flirtiga och sedan blir mer och mer sexistiska. Jasmine skäms och berättar inte för någon för hon vet, det är bara hennes ex Amir som skulle kunnat skriva dem. En dag ser kompisarna en lapp och så kan hon inte längre hålla det hemligt.

I Svaga tjejer tar vuxenvärlden äntligen lite ansvar. Det som jasmine utsätts för är sexuella trakasserier och det viftas inte bort av någon. Jasmine tror att det kommer att göra det och därför håller hon det hemligt så länge. Jag tycker att det är bra berättat om sexuella trakasserier och hur det dels kan viftas bort av många (oftast) killar samt hur det borde tas emot av de vuxna.

Svaga tjejer har samma girlpower-kansla som de två föregående, men nu är det inte tjejernas kamp mot resten av världen längre, vilket känns tryggt. Jag hade bara önskat att den separatistiska avslutningsfesten som planeras också hade stoppats av vuxenvärlden. Det hade varit bättre med enande och över könsgränserna. För trots att Jasmine utsätts för trakasserier på skolan, så finns det många fina killar i boken. Inte minst Tildes bror Johannes och hans pojkvän Noah, och också Tildes pojkvän Timmy.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.