Recension: Bjärbo, Lisa, Lindbäck, Johanna och Ohlsson, Sara; Jobbiga tjejer; 2021

Jobbiga tjejer Jobbiga tjejer är fortsättning på ungdomsboken Fula tjejer som kom 2020. Författare till böckerna är barn- och ungdomsförfattarna Lisa Björbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Jag tyckte mycket om girl power-boken Fula tjejer och mer eller mindre kastad mig över fortsättningen. Böckerna ges ut på Gilla böcker som är en del av Piratförlaget.

Tilde, Jasmine och Eleni är nu vänner efter deras gemensamma aktion för att få fast killen bakom Instagramkontot Fula tjejer. Nu har de fått en ny bra lärare, Emma, som stöttar dem mot den mer mansgrisiga Sebbe. Killarna i klassen tycker att tjejer som säger emot är jobbiga. Det jämställdhetsarbete som utlovades i början av terminen, får stå tillbaka för en nerbränd sporthall. Dessutom verkar det vara någon i Facebookgruppen Vi i Gnesta som tror att det är Eleni som är pyromanen. Trots att hennes pappa dementerar å det kraftfullaste, är ryktena igång. Eleni ser som sin enda chans att hon tillsammans med Jasmine och Tilde, sätter dit den som verkligen gjorde det.

Jobbiga tjejer är en ny girl power-bok med den stora skillnaden att Tilde, Jasmine och Eleni nu är vänner. De har olika liv, men nu finns det en vänskap. Ingen av dem är ensam. De håller också kontakten med tjejerna i de andra klasserna och det är inte längre gäng och hierarki bland tjejerna på skolan. Helt osannolikt skulle kritikern säga, men samtidigt är inte Jobbiga tjejer en socialrealistisk bok där samhällets alla baksidor ska skildras. Jobbiga tjejer är en peppig bok om att kunna ta makten tillsammans, bara man håller ihop. Denna makt illustreras av en toa som tjejerna vill göra till sin.

Trots allt var det något som skavde under läsningens gång. Lika mycket som jag hejade på Tilde som ägde jämställdhetsdiskussionerna, lika mycket kände jag att det var lite väl mycket vi mot dem. Visst behöver tjejer göra sig fria, men som mamma till en son känner jag att det inte får bli för mycket tjejerna mot killarna. Min son har fortfarande i tio ås ålder, ett blandat kompisgäng och så hoppas jag att det förblir. Sedan tänker jag att det inte handlar om att det ska vara lika och jämt, utan att det är en bok som riktar sig till tjejer för att peppa tjejer att hålla sams och göra saker tillsammans för att få till förändring. Och det är ju mycket bra!

1 ping

  1. […] heter Svaga tjejer och kom nyligen ut på Gilla böcker. De andra delarna heter Fula tjejer och Jobbiga tjejer och dem har jag redan läst och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.