Smirnoff, Karin; Ödesmärkt; 1923

Karin SmirnoffPjäsen Ödesmärkt av Karin Smirnoff finns med i en nyutkommen bok från Schildts &Söderströms. Boken innehåller även romanen Under ansvar och kommentarer till texterna samt en minibiografi över författaren. Läs även min recension av Under ansvar och Karin Smirnoff som veckans feminist.

Pjäsens huvudperson Anders Hagman försöker desperat  dölja sin homosexualitet. Han är hemligt kär i sin styvson Daniel som han har tagit hand om sedan han räddade honom undan prostitution i Paris. När Daniel blir uppvaktad av den öppet homosexuelle Celsius blir Anders tokig. Men det är när pojken fattar tycke för brorsdottern Greta och detta verkar besvarat, som Anders svartsjuka inte vet några gränser. Han har friat till en kvinna han högaktar, men inte älskar och som älskar honom och han ser fram emot äktenskapet, men när Daniel förlovar sig orkar han inte mer. Han försöker att ta sitt liv, men utan att lyckas. Alla, utom hans syster och närmaste vän, tror att Anders har blivit kär i Greta. Efter att ha talat ut med sina närmsta gör han åter ett försök att avsluta sitt liv, och den gången lyckas han.

1923 var det svårt att leva som homosexuell om du inte valde att dölja din sexualitet i hela ditt liv. Som kvinna var det oftast lite lättare då det var mer accepterat för väninnor att dela lägenhet, något som var omöjligt för två män. Det är med andra ord  inte svårt att förstå Anders frustration. Men författaren har även med Celsius som öppet lever ut sin läggning och det är mycket intressant hur homosexualitet därigenom skildras från två olika håll. Även om Karin Smirnoff är långt före sin tid, så är det ändå så att Anders får var den som står för den lagom homosexualiteten och han som tar ansvar genom att försöka gifta sig med en kvinna och Celsius som är den oansvariga som lever ut sin läggning. Det finns en sensmoral som inte skulle gå hem i en pjäs idag, men trots det är det fantastiskt att hon tog upp ett problem som den stora massan knappast pratade om 1923.

Pjäsen sattes upp i Bryssel 1933 på en experimentell teater. I Skandinavien hade den premiär först 1999.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.