Smirnoff, Karin; Under ansvar; 1915

Karin SmirnoffDen korta romanen Under ansvar av Karin Smirnoff finns med i en nyutkommen bok från Schildts &Söderströms. Boken innehåller även pjäsen Ödesmärkt och kommentarer till texterna samt en minibiografi över författaren. Läs även min recension av Ödesmärkt (kommer snart) och Karin Smirnoff som veckans feminist.

I boken får vi träffa den ensamstående modern Ruth. Hon var mycket förälskad i sin blivande make och trotsade alla konventioner och hade sex med honom före bröllopsnatten. Han dog innan de hann att gifta sig och kvar blev Ruth med först en mage och sedan lilla Lisa. Eftersom hon vägrar att ta avstånd och dölja sitt barn får hon svårt att få ett arbete. Detta trots att hon kommer från ett välbeställt hem. Hon överlever tack vare sina väninnor och en god hyresvärd. När allt är som jävligast kommer en släkting och erbjuder sig adoptera barnet. Lyckligtvis tar en bror tillslut sitt förnuft till fånga och förbarmar sig.

Det är en fin berättelse om kärleken till sitt barn och om vänskapsbanden till sina väninnor. Det är också, och kanske mer uppenbart, en historia om den dubbelmoral som innebar att en änka med ett litet barn behandlas oändligt mycket bättre än en kvinna som bara var förlovad när mannen dog. Dessutom behandlades män efter en helt annan måttstock. Karin Smirnoff var på många sätt en feministisk pionjär och jag är oändligt tacksam över att kvinnor som hon banade vägen för ett bättre samhälle där män och kvinnor behandlas mer lika. Jag är glad över att jag läste den här romanen och fick upptäcka Karin Smirnoff.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.