Veckans feminist: Karin Smirnoff

Karin SmirnoffKort fakta

Född 1880 och död 1973 i Stockholm.Dotter till August Strindberg och Siri von Essen.
Bodde i Helsingfors under större delen av sin uppväxt.

Karin Smirnoffs feministiska gärning

Karin Smirnoff, född Strindberg, vad dotter till August och Siri von Essen. När föräldrarna skildes flyttade Siri tillbaka till sitt hemland Finland med sina barn och bosatte sig i Helsingfors.

När Karin studerade på universitetet träffade hon den ryska kommunisten Vladimir Smirnoff och de gifte sig. Paret flydde Finland 1918 och bosatte sig i Stockholm.

Smirnoff tog tidigt strid för de ogifta mödrarna. Om detta handlar romanen Under ansvar. Som ogift mor blev du utestängd från samhället och från i princip alla arbeten och fick mycket svårt att försörja ditt barn.

Det var inte bara om äktenskapet som Smirnoff var radikal och före sin tid. Hon har även skildrat homosexualitet i pjäsen Ödesmärkt från 1923. Hennes mamma levde under Karin uppväxt tillsammans med Marie David, en öppet lesbisk kvinna. Om de var ett par är dock osäkert.

Karin Smirnoff och jag

Jag hade faktiskt inte hört talas om henne innan jag fick nys om boken. Eller jo, jag visste att Siri och August hade en dotter som hette Karin, men inte mer än så. Det var en mycket trevlig bekantskap och jag är glad att det finlandssvenska förlaget Schildts & Söderströms har inspirerats av det svenska feministiska förlaget Rosenlarv och vill ge nytt liv åt gamla bortglömda feminister.

Böcker av Karin Smirnoff som jag läst och recenserat (uppdateras snart)

Under ansvar 1915

Ödesmärkt 1923

Bok om Karin Smirnoff som jag läst och recenserat

Siri av Lena Einhorn 2011

1 ping

  1. […] « Veckans feminist: Karin Smirnoff […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.