Recension: Schreiber, Johanna & Malmgren, Frida; Skolavslutningen; 2022

SkolavslutningenJohanna Schreiber, som skriver feelgood i vanliga fall, och illustratören och serietecknaren Frida Malmgren har gett ut en barnbok tillsammans, Skolavslutningen. Det är den första boken i en tänkt serie om Hemliga klubben. Boken är utgiven på B Wahlströms förlag och jag har läst boken tillsammans med min sexåring, som ska börja skolan till hösten.

Elvira, Leo och Alfred har en hemlig klubb tillsammans. Största hotet mot klubben är Leos elaka storasyster Li. När boken börjar är barnen på väg till sin första skolavslutning. Den ser ur att sluta i fiasko för Elvira då hon är pollenallergisk och inte inte har tagit sin medicin. Hon glömmer sedan hemliga klubbens portmonnä med pengar, som hon tagit med sig för att Li inte ska ta klubbens pengar. På kvällen smyger sig kompisarna in i skolan genom ett öppet fönster för att leta redan på portmonnän. De blir tillfångatagna av den elaka rektorn, rektorn som Li påstår klipper av barnen lillfingrarna om de är olydiga.

Sommaravslutningen är en härligt somrig barnbok med ett grönskande grönt omslag. Känslan för skolavslutning infinner sig omedelbart. För min sexåring var det spännande med en pollenallergisk huvudperson eftersom hon själv har en pollenallergisk bror (och mor). Det hon tyckte var bäst var att sommarlovet börjar och det är ju något vi alla kan relatera till, Om en vecka är det dags för henne.

Jag tyckte mycket om de färgsprakande bilderna och den humoristiska texten. Jag och Selma hade fina stunder tillsammans när vi läste boken och jag tyckte att det roligaste var den karaoke som lärarna hade efter skolavslutningen. Selma var bekymrad över varför Li var så elak och kanske lie ockra varför de trodde att rektorn klippte av fingrar. Sen blev hon sugen på pizza!

1 ping

  1. […] i serien av Johanna Schreiber (text) och Frida Malmgren (bild). Selma tyckte om den första boken, Skolavslutningen, så vi såg fram emot del två. Boken är utgiven på B Wahlströms. Jag och Johanna känner […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.