Semesterutmaning 2024: Polen och östra Tyskland

Rügen i nordöstra Tyskland.

Rügen i nordöstra Tyskland. Foto: wikimedia commons, Klugschnacker.

Vi har bokat en resa till Polen och nordöstra Tyskland i sommar. Det blir en bilsemester längs med Östersjön från Gdansk till Rügen. Det ska bli otroligt spännande att ta med barnen på en roadtrip och det ska förhoppningsvis bli en bra mix av bad och kultur på resan.

Inför resan ska jag såklart läsa böcker. Tyskland har jag läst mycket från, men jag tänkte ändå försöka mig på några tyska romaner före resan. Helst av författare från forna DDR. Skulle jag hitta något från Stralsund eller Rügen vore det förstås en fullträff. Just står dock Jenny Erpenbecks Kairos överst på att-läsa-lisan. Hon är född och uppvuxen i DDR och boken handlar om tiden före murens fall.

När det kommer till Polen är det knivigare. Jag skulle gärna läsa något nytt och inte ytterligare en bok av Olga Tokarczuk eller Isaac Singer. Det känns som att jag vid tidigare EU-läsningar har betat av det mesta som finns översatt till svenska, så här kan jag behöva tips. Jag trodde att det skulle vara lättare, så jag googlade glatt ”writer Gdansk” men fick inte mycket napp.

För den som undrar har jag redan googlat ”buchhandel + Stralsund” så nu vet jag vart jag ska gå och köpa tysk litteratur på resan. (Det kan hända att jag också har googlat ”christmas + ornament + Gdansk” men det är en helt annan historia.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.