Lite mer stjärnglans runt årets bokmässa

Bokmässan 2024

Nu har bokmässan presenterat seminarieprogrammet för höstens mässa. Det var många spännande namn där, även om presskonferensen handlade mest om politik och samhällsfrågor. När bokmässan ska marknadsföra sig gör det ofta det med det dagsaktuella, istället för att presentera de litterära giganter som de bjudit in. Jag har idag skrivit mer om presskonferensen och gjort en analys på tidningen.nu.

Som jag fruktade redan när tema rymde presenterades, var det inte speciellt mycket där som fångade mitt intresse. Gällande Sápmi måste jag själv gå igenom katalogen i lugn och ro för att se vad jag vill grotta in i där. Jag är intresserad av samisk kultur, men tyvärr handlade bokmässans presentation mest om det dagsaktuella.

För mig handlar det mycket om allt annat. Joyce Carol Oates ska komma, vilket är enormt stort. Hon lyftes också fram främst, ska sägas i ärlighetens namn. men utöver henne kommer jag att släppa allt för att lyssna på Sofi Oksanen. Hennes bok I samma flod om hur Putins politik drabbar kvinnor, finns redan i min hand.

Enormt spännande kändes det också att den ryska författaren Maria Stepanova kommer och pratar om sin nya bok Flyktpunkten, som är en ren skönlitterär bok. Nu måste jag äntligen få tummen ur att läsa henne.

Jag har intresserat mig för Ludmila Engquist och hon kommer ut med en bok i höst. Det ska bli spännande att få lyssna till henne efter alla dessa år.

Med tanke på karaktären på presskonferensen ska jag nu sätta mig in i seminarieprogrammet mer och jag upptäcker säkert fler guldkorn. Hoppas jag i alla fall. Men de namn som ändå presenterades gjorde att årets bokmässa känns något mer stjärnspäckad än förra årets.

1 ping

  1. […] jag redan skrivit om i veckan så har jag bevakat bokmässans presskonferens om seminarieprogrammet för NU:s räkning. Tyvärr […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.