Warning: mysqli_real_connect(): not found in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php on line 1987 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/class-wpdb.php:1987) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Recension: Sehlstedt, Kicki; Oskuld; 2019

Recension: Sehlstedt, Kicki; Oskuld; 2019

OskuldNär jag nattar min treåring behöver jag något att lyssna på medan hon tar tid på sig att somna. Deckare är då idealiskt. Kicki Sehlstedt har jag läst förut så jag såg fram emot Oskuld efter alla julböcker jag lyssnade på före jul. Boken är relativt nyutkommen på Piratförlaget. Tidigare har jag läst Sweet Lolita. Liksom den tidigare boken lyssnade jag på den här på Storytel.

Oskuld har kriminalprofessorn Kajjan Berglund och journalisten Aida Svantesson i centrum. Just nu bor Aida hos Kajjan eftersom hon lämnat sin pojkvän och har ett litet barn. Båda blir indragna i ett fall med försvunna tonårstjejen och influencern Linn. Kajjan tvingas samarbeta med sin exman och Aida försöker få tillbaka sin status på tidningen hon jobbade på innan hon blev mammaledig. Samtidigt får vi följa en person som radikaliseras i sin egen lilla värld framför datorn.

Boken handlar, som indirekt framgår av titeln, om incelrörelsen. Det är ett viktigt tema och det kändes aktuellt. Vi får också följa med i unga influencers liv och det märkt att Sehlstedt är påläst och kunnig om unga kvinnor på nätet och vilka faror som lurar. Hon skriver också gripande om våld i nära relationer och utnyttjande.

Det som kändes lite konstigt var att jag som läsare skrevs lite på näsan och det verkade som om jag inte förväntades ha hört talas om incels. Författaren går i fällan ett par gånger och håller föredrag som lite stör läsningen. Jag har en vän på Goodreads som skrev att Kicki Sehlstedt har tagit över stafettpinnen efter Katarina Wennstam när det gäller att skriva deckare om viktiga kvinnofrågor. Jag håller med och hon gör det mycket bra. Men ibland blir det lite väl onyanserat. Lite som att influencervärlden är ond, vilket den ju inte behöver vara.

I det stora hela gillar jag Oskuld och kommer absolut läsa fler böcker om Aida och Kajjan. Det är intressanta personer som man känner för och i den här boken får vi lite bakgrundshistoria om Kajjan som är spännande att läsa om. Jag tycker också mycket om att det är en deckare där lösningen står i fokus och inte antalet mördade personer.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Omnible

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.