Recension: Sehlstedt, Kicki, Sweet Lolita; 2018

Sweet LolitaJag fick se att en person vars boksmak jag ofta delar hade recenserat Sweet Lolita (Piratförlaget) på Instagram och skrivit att den handlade om unga flickor som säljer sig. Hon skrev att boken var bättre än Caroline Engvalls Ärren vi bär. Eftersom jag tyckte att Engvalls kändes lite för blodig ville jag läsa Kicki Sehlstedts Sweet Lolita för att se vad jag tyckte. Jag lyssnade på den på Storytel.

Vi får följa trettonåriga Matilda som hittat en ny vän. Tillsammans utnyttjar de män som vill ha Lolita-tjejer. De bestämmer träff och drar sedan med pengarna. Deras lek är farlig och varje gång är en lek med elden. Aida är en hårt arbetande journalist och hon brinner för att skriva avslöjande och viktiga reportage. Hon har en artikel på gång om unga kvinnor som säljer sig, men vill vänta med publicering tills hon har mer på fötterna. I samma veva hittas hennes syster död, systern som forskat om just unga kvinnor och prostitution. Kan det ha något samband?  Aida misstänker också att hennes pojkvän är otrogen och ett spår leder till sexklubben Periskop. Där blir hon vittne till ett groteskt övergrepp på en ung flicka. Hon börjar gå till botten med allt och vi läsare förstår att alla trådar i boken har ett samband.

Det var en spännande deckare med flera trådar som alla gick ihop. Det var, precis som min vän redan skrivit, en något mer nyanserad bok än Ärren vi bär. Det var inte ett oändligt frossande i elände och det lämnade inte en känsla av att alla män är svin. Samtidigt hade en fullt fokus på hur män, inte sällan med höga positioner, utnyttjar dem för sina egna syften och lämnar dem kvar trasiga och ibland med en känsla att de inte vill leva vidare.

Jag fattade tycke för persongalleriet. Bland annat finns det en bastant professor som är någon slags kvinnlig Leif GW Persson med ett stort patos för utsatta kvinnor och med en stor fäbless för smink och kläder. Aida  skulle jag också kunna tänka mig att läsa mer om. Annars var det inte en deckare jag fick enorm mersmak för. Den var helt ok, fyllde sitt syfte och tog upp ett viktigt ämne.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Johannas deckarhörna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.