Recension: Holt, Anne; En grav för två; 2018

En grav för tvåAnne Holt har börjat en ny serie med den fölre detta advoktaen och elithanbollsspelare Selma Falck. Den första boken heter på svenska En grav för två och den kom på Piratförlaget hösten 2019. Det har kommit en bok till i serien på Norska. Jag lyssnade på boken på Storytel.

Selma Falck är i riktigt dåligt skick och får ett erbjudande hon inte kan tacka nej till. En man hon är skyldig flera miljoner är beredd att efterskänka henne skulden om hon lyckas lösa fallet med hans dotter, Norges bästa skidåkare, som åkt fast för doping. Fallet kompliceras när Selmas gudson, också han en av Norges bästa skidåkare, dör och har doping i kroppen. Selma tycker att fallet Hege Chin Morell, som hon är satt att lösa, verkar vara helt omöjligt, men små små ledtrådar för henne framåt. Det hela verkar vara mycker komplicerat än vad det först verkade. Hör de båda dopingfallen verkligen ihop?

En grav för två är en deckare om det norskaste av allt norsk – skidåkning. Anne Holt räds inte för att skapa en miljö med mycket skumraskaffärer inom det norska skidförbundet. Skidsporten står i centrum, så också den norska folksjälen. Sedan slänger hon in ytterligare en dimension – Hege är adopterad från Kina. Är hon inte tillräckligt norsk? Det är således en deckare som belyser viktiga frågor.

Jag är mycket förtjust i Anne Holt och hennes sätt att skapa intresse för karaktärer. Selma Falck var en trevlig ny bekantskap som jag hoppas kan fylla tomrummet efter Hanne Wilhelmsen. Som deckarhistoria var En grav för två spännande, även om en del i upplösningen var av den art som jag inte riktigt gillar med deckare (kan ju inte avslöja vad) så överraskade den mig på flera punkter och det är något jag verkligen gillar när deckare gör (säger sig självt kanske, men ändå ovanligt).

Jag ser fram emot fler böcker med Selma Falck!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Johannas Deckarhörna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.