Seban, Alain (red); elle@centrepompidou; 2009

elles@centrepompidou2009-2011 hade Centre Pompidou i Paris en utställning om kvinnors konstnärskap genom historien. Jag var och såg utställningen sommaren 2010 och lite om det kan ni läsa här. Som sig bör när man är virtuell feministisk bibliotekarie, köpte jag boken om utställningen. Boken är uppdelad i tre delar. Den första redogör för utställningens olika teman och där får vi läsa om konstnärerna och se många konstverk. Den andra delen är ett antal essäer om kvinnors konstnärskap. Den sista delen är en kronologi om vad som hänt inom konsten för kvinnor från 1900 och framåt, parallellt med vad som hänt i samhället.

Några nedstamp i boken: Konstnären Niki de Saint Phalle, som blivit känd i Sverige efter en utställning på Moderna Museet på 60-talet, finns med på flera ställen. Hon är en av mina personliga favoriter och vi har en tavla av henne hemma på väggen. En annan person som ges stort utrymme i boken är Virginia Woolf, som genom sin bok Ett eget rum, inspirerat många konstnärer. Ett av teman i utställningen bär den bokens titel.  Guerilla Girls, med sina fantastiska affischparodier är också med. Jag köpte en affisch av dem på nätet (eftersom den inte såldes där)som nu hänger i hallen. Det är mest fokus på modern konst, men det finns även med installationer och filmer, design och arkitektur.

Jag är intresserad av konst, men har inte pluggat konstvetenskap eller liknande. Kombinationen med att besöka utställningen och att läsa boken gav mig otroligt mycket och hade utställningen funnits kvar och jag hade vägarna förbi Paris, skulle jag definitivt gå dit igen.

Läs mer: Center Pompidou, SvD

1 ping

  1. […] Frankrike Simone de Beauvoir är den största av de största när det kommer till feminister. Man får tycka vad man vill om Det andra könet, men hon är den häftigaste av dem alla. Har även läst hennes pojkvän Sartres bok Äcklet. Nyligen läste jag Tre starka kvinnor av Marie Ndiaye och det var en bok jag tyckte om. Candide av Voltaire ingick i svenskan på gymnasiet och Rousseau och Montesquieu på stadsvetenskapen. Jag har även läst Le Clezios Allt är vind.Var i Paris sommaren 2010 och besökte en feministisk konstutställning och läste sedan boken elle@pompidou. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.