Vad är könsneutralt?

På sajten familjeliv har jag tidigare varit inblandad i långa tröstlösa debatter om barn och könsneutrala kläder. Förutom arga mammor som inget annat vill än att deras barn ska växa upp som antingen flickor eller pojkar, fylls trådarna upp med antifeminister som man undrar vad de gör där. Gemensamt för båda dessa grupper är att de målar upp könsneutralt som någon slags grå massa där det i förlängningen inte finns något utrymme till attraktion mellan personer av olika kön. Såklart är det inte detta det är frågan om. Könsneutralt betyder inte grått.

I veckan var jag på Ikea och där har jag köpt två filtar, en rosa och en orange, och nu tänkte jag att jag kunde komplettera med en blå. Den rosa filten har en påsydd blomma och en fjäril. Den orange en giraff och en sol. När jag kom hem såg jag att den blå filten jag nu köpt hade en bil och en lastbil. Då högg det till lite i mig och kände att det jag just köpt var könsstereotypt. Med ens kändes fjärilen och blomman också stereotypa utan att jag tänkt på det från början. Såklart gör en bil på en filt varken till eller från, men det är så tröttsamt att det alltid följer ett visst mönster: flicka-rosa-blommor, pojke-blått-bilar.

Vad tycker jag är könsneutralt och vad är könsstereotypt?

Könsneutralt:
Alla färger, inklusive blått och rosa.
Djur, blommor, olika mönster.
Bilar, fordon och dödskallar i kombination med ”tjejiga” färger.
Tuffa jeans eller byxor med fickor och dragkedjor.
Mysiga plyschbyxor i alla färger.
Tajts.

Könsstereotypt:
Enbart blått eller rosa.
Kamoflagefärgat (på en bebis, allvarligt?).
Bilar och fordon samt dödskallar i kombination med blått, svart eller andra murriga färger.
Volanger, puffärmar och spets.
Hello Kitty (i alla fall i överflöd och kombinerat med bara rosa).
Figursydda byxor.

Med andra ord finns det gott om utrymme att göra kläder som inte blir könsstereotypa utan att det måste bli grått. Trots detta så är det förvånande lite som är könsneutralt efter mina premisser. Märket Parvel på Åhléns har en hel del bra kläder i olika färger och utan att det är figursytt eller har puffärmar. Hugo har deras plyschbyxor i flera färger. Polarn och pyret är såklart bra, men dyra. Hugo har haft två bodys i rosa, en med moln på och en med djur. Det är ganska skralt med rosa utan spets eller volanger. Sedan ska tilläggas att man inte måste klä sig strikt könsneutralt hela tiden. Hugo är helt klädd i blått vissa dagar, men han är inte ett blått barn med bara mörka kläder och bilar som enda illustrationer.

När man pratar med personer som jobbar i affärer som säljer barnkläder suckar de också över den könsstereotypa uppdelningen och är ofta mer än villiga att visa kläder som inte följer normen. Dock är det stereotypa kläder som säljer. Och det är verkligen sorgligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.