Hustvedt, Siri; Sommaren utan män; 2011

Sommaren utan mänJag är just nu särskilt intresserad av att läsa böcker som kommit ut i år, eftersom jag snart ska nominera till bokbloggarnas litteraturpris. Jag fick tipset om Siri Hustvedt och Sommaren utan män gavs ut på svenska i år på Norstedts förlag.

Mia har precis blivit lämnad av sin man och separationen kom som en chock. Hon blev så svårt chockad att hon fick läggas in på mentalsjukhus. Efter den vistelsen beger hon sig till sina hemtrakter och tar sig an en sommarklass i poesi. Boken handlar om hur hon tar sig igenom sorgen genom att vara ett stöd för sina grannar och vänner och att vara en god och lyssnande lärare åt besvärliga tonårstjejer. Mia är bokens jag och som små instick i berättelsen kommer funderingar från hennes sida. Bland annat tänker hon på när ett antal manliga forskare helt felaktigt kom fram till att inga djurhonor har klitoris. Andra forskare, inklusive hennes man, trodde blint på det eftersom ”den har ju ingen funktion”.

Sommaren utan män är en rolig bok, trots temat, och jag mer eller mindre sträckläste den. Jag älskade hennes feministiska funderingar som dök upp med jämna mellanrum och de gav berättelsen en extra krydda. Hustvedt har lyckats med det som många försöker, men inte klarar, nämligen att skriva roligt genom en bitter berättare.

Läs mer: Adlibris, Bokus, GP, Corren, Kulturdelen

2 pingar

  1. […] Siri Hustvedt – Sommaren utan män: Mitt första möte med Hustvedt var ett lyckat möte. Jag gillade boken, även om den inte lämnade enormt djupa spår. […]

  2. […] tyckt till om The Summer Without Men, eller Sommaren utan män, som den heter på svenska är bl a Feministbiblioteket, Violens boksida, BokBoxen, och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.