Feministbrud på kulturjakt i Frankrike

I somras var jag på semester i Frankrike tillsammans med min man, min bror och min svåger, och av många saker som vi gjorde där var flera saker av kulturell natur och jag delar här med mig av det som var av feministiskt intresse.

Simone de Beauvoir och Jean Paul Sartres grav

Jag vid Simone de Beauvoir och Jean Paul Sartres grav

Såklart var den feministiska höjdpunkten Simone de Beauvoirs grav på Montparnasse-kyrkogården i Paris. Det finns många gravar på samma kyrkogård där det ligger berömda personer, men alla kyrkogårdens få besökare dagen då vi var där, verkade ha samma mål som oss.

Kyrkan vid platsen där Jeanne d'Arc brändes på bål 1431

Här brändes Jeanne d'Arc på bål 1431

Resan började med en tredagars bilsemester i Normandie. På väg tillbaka till flygplatsen utanför Paris besökte vi staden Rouen. Här blev Jeanne d’Arc bränd på bål 1431.  På den översta bilden syns den moderna kyrka som ligger vid platsen där Jeanne d’Arc brändes. Taket ska symbolisera flammor. Den nedre bilden visar blomsterrabatten och den lilla skylt som talar om att det var här det skedde.

Jag och posters av Guerilla Girls

Vi besökte det moderna konstmuseet Centre de Pompidou och det var ett fantastiskt museum. Jag älskar konst, och särskilt modern konstr. En utställning om kvinnor och kvinnors konstnärskap, elle@pompidou, pågick och jag fastnade särskilt för Guerilla Girls. Den fantastiska filmaffischen fanns tyvärr inte att köpa i museebutiken, men jag har beställt den på nätet. En bok om utställningen köpte jag och den får ni hålla utkik efter här!

Mona Lisa och hysteriska turister

Såklart besökte vi även Louvren. Att se Mona Lisa där är ingen konstupplevelse, man får snarare än känsla av att vara på presskonferens. Helt hysteriskt.

Magdalena vid nattlampanI andra rum på museet kan man nästan vara ensam med konsten. Här blir jag fotad vi en av mina favoriter på Louvren, Magdalena vid nattlampan, som är målad av George de la Tour. Jag vet egentligen inte vad jag älskar med denna tavla, men det är kanske den blandningen mellan melankoli och olycklig kärlek som jag tycker mig utläsa av bilden (Magdalena är Maria Magdalena och bilden har förmodligen en mer religiös tolkning än det jag som amatör och icke religiös, har sett när jag betraktat den).

Jag och Andreas på Pont Neuf

Slutligen en bild som får symbolisera De älskande på Pont Neuf, min favoritfilm när jag pluggade i Göteborg. Vi såg den tillsammans vi i korridoren på Kjellmansgatan 7.

4 kommentarer

6 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Nämen, ååå. Vilken fantastisk resa. Har varit i Frankrike men aldrig exempelvis sett Simones grav.

  Kan du inte hålla ett föredrag om din resa hos exempelvis LK?

  Stor kram och vi kommer garanterat ses snart!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

   Jag vet inte om resten av resan var så spännande annat för oss, men jag pratar gärna om feminism och böcker för LK!

   Hoppas verkligen vi ses snart!

   Kram

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
  • Anonym8 september, 2010 kl. 08:15
  • Svara

  Tjusig affisch! Var har du beställt den?

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

   Här: http://www.guerrillagirls.com/for_sale/index.shtml

 1. […] Juli. Jag åkte med min man och våra bröder till Frankrike. Den feministiska höjdpunken var såklart Simone de Beauvoirs grav. Läs mer om den resan här. […]

 2. […] två inlägg med bilder från mina resor som jag kallat Feministbrud på kulturjakt (i Italien och Frankrike). Jag har massor av bilder från olika resor till länder nära och långt borta. Jag tänkte […]

 3. […] konstnärskap genom historien. Jag var och såg utställningen sommaren 2010 och lite om det kan ni läsa här. Som sig bör när man är virtuell feministisk bibliotekarie, köpte jag boken om utställningen. […]

 4. […] Rousseau och Montesquieu på stadsvetenskapen. Jag har även läst Le Clezios Allt är vind.Var i Paris sommaren 2010 och besökte en feministisk konstutställning och läste sedan boken […]

 5. […] Hon och jag blev då mer intresserad av henne. Sedan har jag sett några skulpturer i Paris och så nu senast på Skeppsholmen. Hon är fantastiskt inspirerande, men jag undrar och tycks inte […]

 6. […] konstnärskap genom historien. Jag var och såg utställningen sommaren 2010 och lite om det kan ni läsa här. Som sig bör när man är virtuell feministisk bibliotekarie, köpte jag boken om utställningen. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.