Veckans feminist: Nawal El Saadawi

Nawal El SaadawiKort fakta

Född 1932 i Kafr Tahla, Egypten
Doktorsexamen i medicin från universitetet i Kario 1955
Satt i fängelse för sitt arbete för kvinnor rättigheter 1981
Ville ställa upp i presidentvalet i Egypten 2005

Nawal El Saadawis feministiska gärning

Nawal El Saadawis far jobbade för regeringen, men förvisades till en liten by på landet efter att han propagerat mot det brittiska styret över Egypten och Sudan  under den egyptiska revolutionen 1919. Där föddes Nawal El Saadawi som den första av nio i barnaskaran. Hennes far var progressiv och uppmanade henne att stå upp för sina åsikter.

Hon utbildade sig till läkare och medan hon arbetade i sin födelseby Kafr Tahla upptäckte hon hur illa kvinnor på landsbygden behandlades. Hon försökte bland annat att rädda en av sina patienter från våld i hemmet. Hon återvände efter det till Kairo och träffade sin tredje make som hon har två barn med. Han har hjälpt henne bland annat med översättning av hennes verk och han har varit politisk fånge i tretton år.

1972 skrev hon en text, Kvinnor och sex, som tog upp vilka brott som begåtts mot kvinnors kroppar, exempelvis könsstympning. Texten anses vara en nyckeltext inom den så kallade andra vågen. På grund av denna text fick hon sparken från hälsoministeriet och liknande publikationer senare kostade henne andra betydelsefulla uppdrag.

Hon ansågs kontroversiell och farlig av den egyptiska regeringen och när hon 1981 hjälpte till att ge ut ett feministiskt magasin och blev hon fängslad av president Sadat. Hon frigavs efter att han mördats senare samma år. Hon har skrivit om sina erfarenheter i fängelset i Memoirs from the Women’s Prison från 1983.

1988 var hon tvungen att fly från Egypten och återvände 1996. Hon funderade på att ställa upp i presidentvalet 2005, men var tvungen att stå tillbaka på grund av de hårda kraven.  2011 deltog hon i protesterna på Tahrirtorget.

Nawal El Saadawi och jag

Jag fick hennes bok Imamens fall av en vän, men som så många andra böcker blev den ståendes oläst i bokhyllan. När jag läste på inför nobelpriset och läste om de kvinnor som figurerat i diskussionerna där hennes namn upp. Jag bestämde mig då för att läsa boken och jag blev inte besviken. Jag inser att jag säger det oftare än jag gör verklighet av det, men jag vill verkligen läsa mer av henne.

Bok av Nawal El Saadawi som jag läst och recenserat

Imamens fall 1988

1 ping

  1. […] mindre än den egyptiska feministen och förhoppningsvis blivande nobelpristagaren i litteratur, Nawal El Saadawi. Hur coolt som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.