Recension: Rudberg, Denise; Den fjärde doktrinen; 2022

Den fjärde doktrinenDenise Rudbergs serie om tre kvinnor under andra världskriget som jobbar i svensk underrättelsetjänst, Kontrahenterna, är tillbaka med en ny bok. Den fjärde doktrinen är den fjärde boken om Signe, Elisabeth och Iris och kom nyligen ut på Bookmark förlag. Jag har läst de andra tre böckerna och tyckte mycket om dem, så det var med enorm längtan jag såg fram emot den här boken!

Det har nu gått ett halvår och det har uppstått nya problem. Iris syster ska gifta sig med en tysk officer i Berlin och Iris är bjuden. Hon böär åka i tjänsten,  men för hennes egen säkerhet måste hon åka tillsammans med professor Bremer. Det är oerhört olustigt för henne att resa till krigets hjärta och lämna pojkarna hemma. Samtidigt behöver Elisabeth ha en stor betydelsefull middag hemma och hon har upptäckt att hon är gravid. Det är inte hennes homosexuelle make eller hennes älskare som är fadern, utan en våldtäktsman. Signe får ett besked hemifrån gården som går henne att överväga att ge upp sitt liv i Stockholm, något professor Svartström verkligen inte hoppas att hon ska göra.

Precis som i sina tre föregångare så är tempot högt, det händer massor, men det går inte speciellt mycket tid. Innan du vet ordet av det är boken slut och du längtar efter den femte delen. Ibland önskar jag att jag hade sparat alla för sträckläsning. Nu i sommar skulle jag ägna mig åt längtansläsning och Den fjärde doktrinen uppfyller verkligen kraven för det. Mitt enda problem är att det är över för fort.

1 ping

  1. […] Denise Rudberg – Den fjärde doktrinen (Sverige) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.