Recension: Tumbuka-kvinnor; Wimbuza-sånger; 1973-85

malawis flaggazambias flagga

 

 

 

Nu kommer vi till en sådan där märklig recension igen. Jag har hittat sånger, eller snarare sjungen poesi, så kallade Wimbuza-sånger, av malawiska och zambiska kvinnor från området Tumbuka. Det ligger i norra Malawi, södra Zambia och östra Tanzania. Varför i herrans namn recenserar jag dem? Tja, för att uppmärksamma annorlunda litteratur och för att jag ville hitta något från Malawi skrivet av kvinnor och detta var verkligen det enda jag kunde hitta. Jag vet inte om det är skrivet av kvinnor, men det är sånger för kvinnor och det får räcka. Och jag blev glatt överraskad av texternas innehåll. De är feministiska så att det förslår!

Läs alla sångerna jag har tagit del av här och här. De sånger som jag valt att analysera här är under taggen politisk satir.

Elina NyaMhango framförde en sång i Malawi 1984 som tydligt tar ställning mot polygami (polygynist=man som är gift med flera kvinnor):

Even if I were an old maid,
I’d not marry a polygynist.

Eftersom kvinnor inte ha så mycket att säga till om i de flesta länder där polygami är tillåtet så kan jag förstå denna kvinnans frustration. I ett samhälle där kvinnor inte har samma möjlighet att påverka sitt liv och äktenskap kan det såklart vara förfärligt att gifta sig med någon som har eller vill ha flera fruar.

Tamalanji NyaPhir framförde en sång i Zambia 1982 som börjar med det vemodiga raderna:

Where has my husband gone?
Gone to sleep
with that Banda Woman

Det går riktigt att känna smärtan av att maken är otrogen. På samma sätt som ovan vittnar denna text om en kvinna som inte själv kan påverka sin situation på samma sätt som hon hade kunnat göra om hon var en man.

Många män åker till Sydafrika för att jobba och något av det kvinnorna fruktar mest är att de ska gå till prostituerade. De kommer sedan hem med könssjukdomar som till och med kan göra dem sterila. Om detta handlar NyaKamenyas sång om som hon sjöng i Malawi 1984:

Alas, Mr Nyilongo!
It’s gonorrhea has finished your semen.
Don’t go blaming me!

Det är gonorrén som gjort slut på hans sperma, det är inte hon som är ofruktsam. Ändå är det ju alltsomoftast, för att inte säga alltid, kvinnorna som får skulden för att det inte blir några barn. Bra rutet!

De andra sångerna är på ungefär samma teman. Mannen åker iväg och kvinnan är kvar hemma med alla sysslor. Hon får skulden medan han gör som han vill. Mycket fina och intressanta sånger som jag är fantastiskt glad över att ha hittat. Internet är stort och man finner mycket spännande saker när man letar. Jag vet att det nog är få som är intresserade av afrikansk litteratur, men de som är det kanske blir glada över att jag har hittat feministisk protestsånger från landsbygden i Malawi och Zambia!

1 ping

  1. […] jag i sommar inte är supersmal och bloggar om lyrik från Bolivia, feministiska kampsånger från norra Malawi eller spökhistorier från Kazakstan tänkte jag hänga på Kulturkollos sommarlov. Det blir nog […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.