Berömda och glömda idrottskvinnor: Lena Videkull

Lena Videkull

Lena Videkull tillhör de stora veteranerna inom svensk fotboll. Hon var med och vinna det inofficiella EM-guldet för Sverige 1984 och hon har hunnit spela 111 landskamper och göra 71 mål. Hon var också med och vann VM-brons i Kina 1991 och spelade även i OS i Atlanta 1996. Hon blev skyttedrotting i allsvenskan en massa gånger och fick diamantbollen tre gånger om man räknar med Årets fotbollstjej som var dess föregångare.

Efter sin aktiva karriär som spelare inledde hon en tränarkarriär och där var hon som kvinna ganska ensam. Hon har velat få in mer kvinnor i branschen och sagt att högre löner behövs för att höja statusen. Till GP 2013 säger hon bland annat om hur hon försökt locka kvinnor till tränaryrket:

– Men det är svårt. Efter den aktiva karriären verkar många vilja lägga tid på andra saker. En del verkar återvända till fotbollen först när de bildat familj och barnen blir större. Då hjälper de gärna till och tränar flick- eller pojklag. Jag försöker också peppa 16-17-åringar att gå som tränarlärling bredvid en erfaren. Men klart vi har ett problem när det är oerhört många spelare som helt försvinner från fotbollen.

Lena Videkull har tränat både klubblag och ungdomslandslaget för kvinnor. Nu jobbar hon på FC Rosengård och är instruktör på fotbollsgymnasiet i Malmö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.