Recension: Strömberg, Ellen; Jaga vatten; 2018

Jaga vattenEllen Strömberg är debutant och hennes bok Jaga vatten gavs ut tidigare i år på finlandssvenska förlaget Schildts och Söderströms. Jag har tidigare läst en text av Strömberg i antologin Denna framtid är vår. Jaga vatten är kort och lättläst och jag läste den på två tunnelbanefärder.

Rakel och Hanna är bästa vänner, men deras förhållande är inte helt jämt. Hanna är den som hittar på vad de ska göra och hon får alla killar. Rakel nöjer sig med att ligga med dem som Hanna har kastat bort. Men Hanna betyder oerhört mycket för Rakel. Hennes mamma lämnar familjen när Rakel inte ens är tonåring och pappan tystnar. Äventyren med Hanna blir hennes flykt.

Jag tyckte om boken och det bästa var relationen mellan Hanna och Rakel och att vi som läsare ser att relationen inte alltid är så att Hanna är den starka. Den bakomliggande historien om mamman som sticker är djupt gripande, men vi får bara små små glimtar av hur det påverkat Rakel. Vi förstår desto mer av hennes agerande. Det är en bok om vänskap och makt och om att det inte alltid är den som tror att hon har makten som verkligen har den.

Det är en imponerande debut och jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Ellen Strömberg!

Läs mer: Adlibris, Bokus, Enligt O

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.