Recension: Jetñil-Kijiner, Kathy; Dikter; 2012-17

Kathy Jetñil-KijinerKathy Jetñil-Kijiner kommer från Marshallöarna och hon har gett ut en diktbok och också publicerat dikter på sin blogg. Jag har inte läst boken, men har läst och lyssnat på dikter från bloggen. På bloggens startsida finns en film som jag började med att titta på.

Kathy Jetñil-Kijiner läser sin egen dikt  Anointed. Filmen är inspelad på Enewetakatollen, som utsattes för USAs provsprängningar av kärnvapen 1951. Befolkningen där evakuerades och kunde inte återvända på många år. Dikten och bilderna är djupt gripande och handlar om den förstörelse som sprängningarna gjorde på både natur och på människorna runtomkring. Enligt Jetñil-Kijiner ökade både missfall och missbildade barn efter atomtesterna. Vi kan se den förstörda atollen, vilka ger en bra illustration till texten.

En annan fin dikt är en uppmaning att köpa pärlor från Marshallöarna, ge dem till en amerikansk vän och tala om att de kommer just från Marshallöarna. Som en påminnelse. I övrigt skriver Jetñil-Kijiner mycket om klimatförändringar och miljöproblem.

Mycket handlar om USA:s oförrätter och det är inte konstigt med tanke på vad som hänt och vad det gjorde mot befolkningen på Marshallöarna. Jetñil-Kijiner är en samtida röst. Jag vet inte, men jag gissar att Darlene Keju-Johnson var en förebild. Keju-Johnson var en av de första som började prata om provsprängningarna och vad det gjorde med lokalbefolkningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.